Skip to main content
V Posavju 3.4° C Sobota, 26. november 2022
19.05.2020
09:23
Dan odprtih vrat na Impoljci
Grafika: Ansat TV
Domovi za starejše so v teh dneh pričeli s postopnim sproščanjem strogih zaščitnih ukrepov, ki so veljali v času povečanega širjenja okužb s COVID-19.

Ponovno odprtje domov za starejše

SEVNICA Na območju sevniške občine delujejo trije javni socialno varstveni zavodi, ki so to težavno obdobje prebrodili brez potrjene okužbe. "S ponedeljkom smo zopet odprli vrata naših domov. Zelo težko smo čakali na ta dan in seveda je potrebno poudariti, da vse poteka zelo načrtovano in pod posebnimi ukrepi. Svojce smo seznanili preko spletne strani, na kakšen način se je dom odprl in na kakšen način lahko pridejo k svojcem in sorodnikom," je ob tem povedala Darja Cizelj, direktorica Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca (DUO Impoljca).

Kako poteka proces najave obiska?

"Priporočila govorijo o največ 30-minutnem obisku"

In kako poteka najava obiska? "Dan prej pokličejo na telefonsko številko socialno delavko v sevniškem domu za prosti termin, v katerem lahko pridejo na obisk. Zaenkrat smo se dogovorili na podlagi priporočil ministrstva, da obiski trajajo 30 minut in da lahko v tem terminu lahko pridejo na obisk trije svojci. Vse poteka pod spremstvom, zaščitnimi ukrepi in nošenjem maske na primerni razdalji 1,5m. Žal moramo spomniti svojce in jih opozoriti, da stiki niso prepovedani, svetujemo jim, da se temu izogibajo. To je moment, ki je najbolj pomemben v prvem stiku, žal je tako kot je," pove direktorica.

Kako so sprejeli usmeritve?

Kako so svojci sprejeli navodila? Direktorica pravi, da z razumevanjem. "Na veliko veselje naših uporabnikov in nas zaposlenih se je ta ukrep deloma sprostil. Vsakodnevno smo na vezi s skupnostjo in ministrstvi, ki nas sproti seznanjajo z navodili in usmeritvami. Takoj, ko pride do sproščanj ukrepov, nemudoma pristopimo k njimi. Trudimo se, da to vpletemo v vsakodnevno organizacijo našega dela," še dodaja Darja Cizelj.

Zahvala vsem sodelovalcem

Direktorica je ob tem izrekla zahvalo vsem svojim sodelavcem za strokovno in odgovorno opravljeno delo, s katerim so pripomogli k delovanju zavodov brez okužb, s srčnim in empatičnim pristopom pa so v času popolne izolacije tudi veliko pripomogli k boljšemu počutju stanovalcev.

Obiski niso bili mogoči od 12. marca

Obiski in stiki stanovalcev s svojci in prijatelji niso bili mogoči od 12. marca, zato je sprostitev tega ukrepa, kljub obveznemu upoštevanju ustreznih varnostnih ukrepov, tako pri stanovalcih kot njihovih bližnjih zelo dobro sprejeta.

(bš)

sevnica
video

Pridružite se nam