Skip to main content
V Posavju 29.1° C Torek, 16. avgust 2022
26.08.2020
07:52
Foto: ePosavje.com
Kako kaže v posavskih vinogradih? Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so začeli s spremljanjem dozorevanja grozdja, ki ga bomo spremljali tudi na naših straneh.

Pozno cvetenje, poznejša trgatev

"Sladkorne stopnje so še relativno nizke"

KRŠKO Na območju vinorodnega okoliša Bizeljsko - Sremič so v prvem vzorčenju testirali 22 vzorcev. Zdravstveno stanje grozdja je v večini v redu, na treh vzorcih so opazili posledice pozebe. "Zaradi nekoliko poznejšega časa cvetenja vinske trte pričakovati nekoliko poznejšo trgatev, gledano na večletno povprečje zadnjih let," pravijo v sporočilu.

Podatki kažejo na zmerno dozorevanje grozdja

Podatki iz vzorčenja kažejo na zmerno dozorevanje grozdja. "Sladkorne stopnje so še relativno nizke, skupne kisline so še visoke in pH vrednosti nizke, kar predstavlja dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja. Zdravstveno stanje je dobro, vendar na splošno je zaznati zelo neenakomerno dozorevanje iste sorte v istem vinogradu, kar je lahko posledica spomladanske pozebe in daljšega obdobja cvetenja iste sorte," še pišejo.

Pozorni bodite na prisotnost insektov

V kratkem času lahko naredijo ogromno škode

Ob tem svetujejo, da morate biti pozorni na prisotnost insektov (plodova mušica, ose...), ki lahko v kratkem času naredijo ogromno škode in s tem poslabšajo kakovost grozdja in posledično vina. Prav tako priporočajo spremljanje plodov vinske mušice s prehranskimi pastmi.

"Vinarjem je potrebno prepustiti čimbolj zdravo in dozorelo grozdje"

"Trgatev je odločilno in sklepno opravilo vinogradnikov, ko je potrebno vinarjem prepustiti čimbolj zdravo in dozorelo grozdje. S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani bodisi od bolezni, insektov in fizioloških motenj. Vsi ukrepi, ki pripomorejo k večji higieni, od odstranjevanja starih, suhih rumenih listov do odstranjevanja poškodovanih grozdov, neposredno vplivajo na manjšo okužbo z botrytisom in višjo kakovost pridelanega grozdja," dodajajo.

(eP)

krško
vinogradništvo
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja