Skip to main content
V Posavju 31.1° C Sreda, 17. avgust 2022
23.09.2021
13:50
Foto: Alenka Gabrovec
Poslanec v državnem zboru Dušan Šiško je danes v nadaljnji zakonodajni postopek vložil predlog za podelitev statusa mestne občine občini Krško.

Dušan Šiško vložil predlog za podelitev statusa mestne občine občini Krško

"Danes opoldne sem v imenu župana Mirana Stanka, občinskega sveta, in seveda v svojem imenu v nadaljnji zakonodajni postopek vložil predlog za podelitev statusa mestne občine občini Krško. Kot je navedeno v obrazložitvi predloga, pa tudi sam kot državni poslanec in član občinskega sveta občine Krško mislim, da si Krško ta status resnično zasluži," je sporočil Dušan Šiško po današnji vložitvi predloga v nadaljnjo obravnavo.

Krško je dejansko geografsko, predvsem pa gospodarsko središče Posavja, v katerem je zaposlenih največ prebivalcev te regije, pomembno pa je tudi v upravnem, kulturnem in drugih pogledih, je dodal.  "Krško je v preteklosti že bilo med najbolj razvitimi občinami v Sloveniji in v zadnjem obdobju se hitro vrača na te pozicije. Samo za primer, naj spomnim, da v Sloveniji in daleč naokoli ni občine, ki bi imela na svojem ozemlju tri tako pomembne objekte, kot so jedrska, termo in hidroelektrarna! Po pred kratkim sprejetih razvojnih dokumentih Slovenije se v Krškem predvideva izgradnja JEK 2 in s tem pridobitev več tisoč novih delovnih mest."

"Po površini je občina Krško na 9. mestu med vsemi slovenskimi občinami"

Občina Krško ima danes preko 26.000 prebivalcev in opazen je trend nadaljnjega priseljevanja, nadaljuje. "Po površini je občina Krško na 9. mestu med vsemi slovenskimi občinami. Zanimivo je, da ima samo Ljubljana daljše cestno omrežje od občine Krško. Sicer pa Krško izpolnjuje večino kriterijev za status mestne občine, manjka mu samo bolnišnica, ki pa jo je imela do druge svetovne vojne. Imamo pa velik zdravstveni dom in urgentni center, poleg tega pa tudi dober zasebni zdravstveni center."
 
To je že tretji poskus za pridobitev tega statusa (prejšnja sta bila leta 2005 in 2009) in upam, da bo tokrat realiziran, saj se je mesto Krško medtem razvilo v vseh pogledih, pojasnjuje. "S predlaganimi spremembami bi Krško postalo 12. mestna občina v Sloveniji. Med obstoječimi sta celo dve, ki imata na primer manj prebivalcev od občine Krško. Nenazadnje, v Sloveniji spet dokaj intenzivno potekajo priprave na ustanovitev pokrajin, pri čemer si Posavje prizadeva za status samostojne pokrajine. Tudi v tem pogledu bi bila pridobitev statusa mestne občine Krškemu zelo pomembna."

Ob tem poudarja, da bodo ne glede na pridobitev tega statusa v Posavju skrbeli, da se bo regija razvijala čim bolj enakomerno in da bomo tako regionalne inštitucije kot izpostave državnih služb še naprej imeli v vseh občinah, kakršen je bil tudi dogovor. Predlog za podelitev statusa mestne občine občini Krško podpirata posavska poslanca Tomaž Lisec iz vrst SDS in Matjaž Han (SD). "Ob tem moram žal izraziti razočaranje, da predloga nisem mogel izročiti osebno predsedniku DZ Igorju Zorčiču (NP), kar bi mi bilo v posebno zadovoljstvo, saj tudi on prihaja iz Posavja, ki si prizadeva, da bi postalo ena izmed slovenskih pokrajin. Včeraj me je obvestil, da mu urnik ne dopušča tega kratkega sprejema. Kljub temu upam, da bo poskrbel za čim hitrejšo uvrstitev predloga na dnevni red DZ in pričakujem njegovo podporo predlogu," sklene Šiško.

(eP)

krško

Pridružite se nam