Skip to main content
V Posavju 26° C Četrtek, 18. avgust 2022
24.09.2021
08:12
Fredi Žibert, Krajevna skupnost Velika Dolina
Grafika: ePosavje.com
Fredi Žibert iz Krajevne skupnosti Velika Dolina je uvodoma pojasnil, da se je življenje vaščanov zelo spremenilo, ko sta se priselili dve romski družini.

Civilna iniciativa Velika Dolina, Jesenice na Dolenjskem

BREŽICE Vaščani so se leto dni trudili zgraditi sobivanje s »priseljenci«, a jim to ni uspelo, čeprav so večkrat poskusili, je dodal. To je bil razlog, da je nastala civilna iniciativa in da je bilo sklicano prvo srečanje vaščanov. "Dogajale so se stvari, ki jih nismo vajeni, začele so se manjše in večje kraje, nenormalna komunikacija, nekaj naj bi se tudi dogajalo v OŠ Velika Dolina."

Julija občani zadeve predstavili županu in policiji

Motilo jih je, da je 14-letnik v četrtem razredu z desetletniki. Prihajalo naj bi do fizičnih in verbalnih groženj, je povedal, njihovi otroci so se počutili nelagodno. "Prva reakcija je bila julija, ko smo se zbrali v Veliki Dolini, bilo nas je okoli 150, zadeve smo predstavili županu in policiji. Pravih odgovorov nismo dobili. Avgusta je župan prišel na Jesenice na Dolenjskem, še enkrat smo predstavili problematiko, a je konstruktivnost tega srečanja padla v vodo."

"Problematika se tiče treh institucij"

Po mnenju Žiberta se problematika tiče treh institucij: Centra za socialno delo, ki naj bi » v skladu z zakonodajo nadzorovala ljudi, kako trošijo svoj denar«, policija s svojimi predkazenskimi postopki, ki jih ne izvaja učinkovito in sodstvo, ki ne sprovede kazenskih postopkov, je pojasnil. Zato pričakujejo, da jim bodo institucije posredovale številke, koliko postopkov je bilo vloženih in kako so se končali.

(eP)

romi
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja