Skip to main content
V Posavju 27.8° C Nedelja, 26. junij 2022
23.06.2022
08:50
Sebastjan Seme, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru
Foto: arhiv ePosavje
Dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru dr. Sebastijan Seme napoveduje, da lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo ceno dveh evrov na liter goriva.

"Kmalu lahko pričakujemo ceno dveh evrov za liter goriva"

Glede na to, da se bo cena goriva oblikovala na štirinajst dni, lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo ceno dveh evrov na liter, napoveduje dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru dr. Sebastijan Seme. "Dolgoročno pa se bo vsekakor cena v nekem obdobju cena ustalila in verjetno padla pod dva evra," dodaja. Ob tem poudarja, da je Slovenija 100-odstotno odvisna od uvoza naftnih derivatov. "Naša dva največja ponudnika skrbita za več kot osemdeset odstotkov pokritosti v Sloveniji." Kar se tiče samega pristopa države z regulacijo, pa pravi, da smo se v bistvu vrnili dve leti nazaj, ko je bila cena od 1. oktobra 2020 sproščena, "spomnimo se, da je bila cena enega litra goriva v tistem času en evro."

Pretrgane energetske poti do zemeljskega plina vplivajo na ceno ostalih energentov

Seme nadaljuje, da na podražitev vseh energentov, ki smo jim priča v zadnjem obdobju, vplivajo razmere v Evropi in svetu. "Predvsem gre tu izpostaviti rusko-ukrajinsko vojno, s čimer so pretrgane vse energetske poti, ki se vežejo na dobavo predvsem zemeljskega plina, kar posledično vpliva na podražitev ostalih energentov – od električne energije do naftnih derivatov in, kot omenjeno, tudi zemeljskega plina."

"Cene bodo še naraščale"

Kakšne so napovedi? Zelo neprijetne, odgovarja Seme. "Kazalci na evropskih borzah, ki se dejansko ukvarjajo z energenti, kot so zemeljski plin, električna energija in naftni derivati, letijo v nebo. Po zadnjem pregledu so v zadnjem dvoletnem obdobju, torej od nastanka zdravstvene krize, povezane s covidom-19, cene prav pred dvema letoma padle na najnižjo raven v zadnjih dvajsetih letih. V zadnjem letu, torej od 2021 dalje, pa strmo rastejo. V letošnjem februarju se je zgodila še prej omenjena ukrajinsko-ruska vojna, kar je razmere na trgu še poslabšalo. Sama napoved za poletje pa dejansko govori o tem, da bodo cene v nekem obdobju še naraščale."

(eP)

Pridružite se nam

Novice iz Posavja