Skip to main content
V Posavju 14.3° C Sreda, 18. maj 2022
26.02.2021
14:57
Nuklearna elektrarna Krško, september 2020
Foto: ePosavje.com
Kot je v pogovoru za ePosavje.com povedal predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman, so nedavno pridobili gradbeno dovoljenje za izgradnjo objekta suhega skladišča za jedrsko gorivo.

Gradbeno dovoljenje za suho skladišče jedrskega goriva

Marca se začne gradnja

KRŠKO V Nuklearni elektrarni Krško (NEK) so kot enega projektov tehnološke nadgradnje elektrarne v zadnjih letih izpostavili izgradnjo suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo. Stavba s shranjenimi vsebniki izrabljenega jedrskega goriva bo stala na območju elektrarne.

Eden od projektov tehnološke posodobitve

"Na meddržavni pogodbi je bil sklenjen dogovor, da se na sami lokaciji zgradi suho skladišče elektrarne kot prehodna rešitev. Ta prehodna rešitev bo trajala 80 let in za to skladišče je ravno pridobljeno gradbeno dovoljenje in z marcem se prične izgradnja tega skladišča," je v pogovoru za ePosavje.com povedal predsednik uprave NEK Stane Rožman.

Portret - več v naslednjih dneh na ePosavje.com in ePosavje TV

V naslednjih dneh si boste lahko na naših straneh pogledali portret Staneta Rožmana, ki je konec januarja letos prejel priznanje Združenja Manager za življenjsko delo na področju menedžmenta za leto 2020.

Suho skladišče za izrabljeno jedrsko gorivo

V vsakem vsebniku je 37 elementov, naravno hlajenje brez posegov človeka ali opreme

Bojan Volarič, vodja projekta uvedbe suhega skladiščenja izrabljenega goriva v Nuklearni elektrarni Krško, je povedal, da je izbrana tehnologija skladiščenja jedrskega goriva v pokončnem položaju na betonski plošči, vse skupaj pa bo shranjeno v posebni zgradbi za skladiščenje suhega jedrskega goriva. "Ta tehnologija je pasivna tehnologija, kar pomeni, da za hlajenje izrabljenega goriva ne potrebujemo nobenega aktivnega medija, nobenega ventilatorja ali elektromotorja, ampak se hladi z naravno cirkulacijo. Izrabljeni gorivni elementi se nahajajo v vsebniku, tu je v vsakem vsebniku shranjenih 37 elementov. V vsakem vsebniku se nahaja helij, ki je prenosni medij toplote proti okolici. Okrog vsebnika kroži zrak, ki potuje mimo površine vsebnika in hladi vsebnik. Na ta način zagotavljamo 24-urno hlajenje brez posegov človeka ali katerekoli druge opreme," je dodal Volarič.

Več o projektu v pogovoru o tehnoloških posodobitvah

Več o samem projektu izgradnje suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo pa v pogovoru o tehnoloških posodobitvah, ki smo ga na naši televiziji gostili novembra 2019.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja