Skip to main content
V Posavju 22.7° C Torek, 9. avgust 2022
21.08.2020
22:08
Foto: ePosavje
V Društvu Sonček Posavje so v sklopu svojih poletnih aktivnosti izvedli zdravstveno-terapevtsko kolonijo za mlajše člane. Na Turistični kmetiji Zevnik v Brežicah je bil poudarek na hipoterapiji.

Zdravstveno-terapevtska kolonija v družbi konjev

V Društvu Sonček Posavje se trudijo, da bi v vsaki zdravstveno-terapevtski koloniji poleg rednih vsakodnevnih fizioterapij in delavnic krepili predvsem samostojnost udeležencev. "Trenutno izvajamo hipoterapijo. Izvajamo jo vsak dan – popolnoma vsak otrok oz. mladostnik je na konju vsak dan, poleg hipoterapije pa izvajamo še plavanje, kajti v vodi se tudi mišice sproščajo in voda zelo dobro deluje nanje," pove predsednica društva Nataša Solomun.

Udeleženci so kolonijo, ki so jo v društvu letos izvedli že tretje leto zapored, zelo dobro sprejeli. Ažbe rad jaha in se igra, na koloniji je zelo všeč tudi Mihi, ki je kolonijo obiskal že tretje leto zapored. "Jaham in skrbim za konje," nam pove Miha.

"Otroci so na konju sproščeni, vendarle gre za stik z živaljo"

V času kolonije so se izvajale različne aktivnosti, poudarek pa je bil na hipoterapiji oziroma terapiji s konji. Ta vrsta terapije, ki jo sicer v društvu izvajajo tedensko, mnogim otrokom in odraslim predstavlja tudi sprostitev. "Z ženo, s katero vodiva konjeništvo na naši kmetiji, že tri leta spremljava te otroke, ki k nam redno prihajajo. Nad rezultati nekaterih posameznikov sva navdušena, ki so zelo napredovali, dobili neko gibljivost mišic v nogah. Meniva, da delava dobro stvar in da je to koristno, kar počnemo," pove Vid Zevnik s Turistične kmetije Zevnik. Otroci so na konju sproščeni, gre vendarle za stik z živaljo in so v naravi, dodaja Solomunova, kar je velikega pomena tako zanje kot za vse izvajalce programa. "Tega res ne moremo nadomestiti z drugimi terapijami. V letošnjem letu je ta naš program sofinanciran s programa Pegas, kar je še toliko boljše in lažje za nas. Pomaga nam tudi prostovoljka s Projekta MOST."

Pridobili so pokrito jahalnico

Hipoterapija oz. terapija s konji je sicer za osebe s cerebralno paralizo ena najboljših terapij, poudarja Solomunova, zato si v Društvu Sonček Posavje želijo, da jih obdržijo. "V letošnjem letu imamo to srečo, kajti iz projekta Pegas, ki ga izvajamo, smo vsi skupaj pridobili pokrito jahalnico, v kateri, ne glede na to, ali dežuje ali sije sonce, lahko hipoterapijo izvajamo. S tem bodo otroci veliko pridobili."

Jahanje, plavanje in pohodi so stalnica

V letošnjem letu jih sicer čaka še veliko aktivnosti. "Predvidenih imamo zelo veliko pohodov. Tu smo dali velik poudarek ravno v korona času, da smo zunaj, da lahko ohranjamo neko varnostno razdaljo in kljub temu nekaj naredimo. Menimo, da so pohodi kar se tega tiče najvarnejša oblika aktivnosti za celo leto. Do konca leta sicer izvajamo še počitniško varstvo, jahanje in plavanje. Ob svetovnem dnevu cerebralne paralize imamo predviden kostanjev piknik, decembra pa nas čaka obdaritev z dedkom Mrazom," dodaja Nataša Solomun.

V društvo Sonček Posavje je včlanjenih približno 320 oseb, od tega je 110 otrok in odraslih s cerebralno paralizo ter ostalimi motnjami v razvoju.

(eP)

društvo sonček posavje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja