Skip to main content
V Posavju -0.5° C Petek, 21. januar 2022
25.08.2020
14:03
Foto: dr. Janko Božič
Na območju Gorjan v občini Kozje, ob robu s krško občino, so konec julija odkrili hudo gnilobo čebelje zalege. V veljavi je prepoved premika čebeljih družin v širšem krogu lokacije čebelnjaka.

25. AVGUST 2020

(08:30) Pojasnilo in opravičilo iz uredništva

V uradni odločbi napačne koordinate ...

V začetku avgusta smo na naših straneh poročali o primeru hude gnilobe čebelje zalege v kužnem krogu Gorjane v občini Kozje in na meji z občino Krško. V odločbi, 22. julija so jo podpisali na Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na Območnem uradu Celje, so zapisali prepoved ukrepov "premika čebelnjakov z in na okuženo območje ter prepoved premika čebeljih družin, čebel, oz. matic s spremljevalkami med čebelnjaki znotraj okuženega območja ter v čebelnjake izven območja."

... s tem pa tudi grafika, objavljena na naših straneh

V odločbi so bile zapisane tudi koordinate lokacije v katarski občini Gorjane. Ob pripravi zapisa smo grafiko iz sistema PISO (Prostorskega informacijskega sistema občin) z uradno objavljenimi koordinatami objavili na naših straneh. In kot se je izkazalo pozneje, so bile te koordinate čebelnjaka v uradnem dokumentu napačne.

V označenem (in objavljenem) čebelnjaku so doma zdrave čebele!

Na objavljenih koordinatah res stoji čebelnjak in po nedavnem obisku pristojnih služb so ugotovili, da so v tem čebelnjaku doma zdrave čebele. Kar pa ne velja za tistega, v katerem so odkrili primer bolezni in zaradi katerega je bila odločba tudi napisana.

Čebelnjak

 

Huda gniloga čebelje zalege

Kužni krog Gorjane

KRŠKO Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so tako po odkritju primera v enem izmed čebelnjakov v Gorjanah, med Koprivnico in Podsredo, izdali odločbo, v kateri so določili prepoved premikanja čebelnjakov z in na okuženo območje v polmeru treh kilometrov okoli lokacije izvora kužne bolezni.

Prepoved premika čebeljih družin v širšem krogu lokacije čebelnjaka

Ob tem je v veljavi tudi prepoved premika čebeljih družin, čebel, oz. matic s spremljevalkami med čebelnjaki znotraj okuženega območja ter v čebelnjake izven območja. Kot pravijo v sporočilu, je območje okrog žarišča bolezni postavljeno v polmeru treh kilometrov in zajema območja katarskih občin Gorjane, Podsreda, Koprivnica, Veliki dol, Križe, Veternik in Trebče v občini Krško in Kozje.

In kaj je huda gniloba čebelje zalege?

Na Čebelarski zvezi Slovenije dodajajo, da je huda gniloba čebelje zalege bolezen, ki jo povzroča sporogena bakterija Paenibacillus larvae. "Za okužbo so dojemljive le ličinke, čebele pa so odporne. Ko se posamezna ličinka okuži, je lahko kmalu prizadeta vsa zalega in družine niso več sposobne vzrediti dovolj mladih delavk, kar oslabi čebeljo družino in vodi v njen propad."

Kako se razvije bolezen?

Bolezen se razvije tako, da se ličinke okužijo z zaužitjem spor P. larvae, ki v srednjem črevesu ličinke vzklijejo in se razmnožujejo, dokler ne prebijejo črevesnega epitela, kar povzroči smrt ličinke.

Če okužbe ne ugotovimo pravočasno, ...

"Če odmrlih ličink čebele negovalke s svojim čistilnim nagonom ne odstranijo, tkivo ličink v pokritih celicah razpade in se posuši do črnih lusk, ki jih čebele zelo težko očistijo in vsebuje do 2,5 milijona spor, ki so močno kužne za druge ličinke. Če okužbe ne ugotovimo pravočasno, se bolezen hitro razširi po vsej družini, ki zato propade. Spore P. larvae so zelo odporne in lahko preživijo do 30 let in več," dodajajo v obrazložitvi okužbe.

(eP)

krško
podsreda
kozje

Pridružite se nam