Skip to main content
V Posavju 3.1° C Sreda, 30. november 2022
23.10.2021
18:31
Javno naročilo za idejno zasnovo novega bazena v Krškem
Grafika: ePosavje.com
Na Občini Krško so v četrtek objavili javno naročilo za izdelavo idejne zasnove za novi bazen v Krškem. Naročilo je še en korak naprej v prizadevanjih, da pod Sremičem dobijo dolgo željen bazen.

Izdelava idejne zasnove za novi bazen v Krškem

KRŠKO V zadnjega pol leta so v Krškem pripravili in sprejeli projektno nalogo za nov zimski bazen. Projektna naloga, povzetke objavljamo v nadaljevanju zapisa, je služila kot osnova za v četrtek objavljeno javno naročilo za izdelavo idejne zasnove za nov zimski plavalni bazen s pripadajočo zunanjo ureditvijo.

Dobili bodo štiri idejne zasnove

Kakor pravijo v razpisni dokumentaciji, je predmet projektne naloge naročilo idejnih zasnov v dveh variantah za umestitev bazenskega kompleksa. Naročnik bo izbral dva izvajalca, ki bosta izdelala vsak dve varianti idejne zasnove. Ponudbe za izdelavo idejnih rešitev v Krškem zbirajo do 19. novembra.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Kaj piše v projektni nalogi?

V projektni nalogi novega zimskega plavalnega bazena je tako zapisano, da bo bazenska zgradba dimenzij 60 m x 55 m s kletjo, pritličjem in delnim nadstropjem.

KLET V kletnem delu so predvideli tehnične prostore bazenskega dela, kot je podbazenje, strojnico, strojnico bazenske tehnike, skladiščne prostore opreme, skladišče kemikalij za vzdrževanje bazenske vode ter prostore zta vzdrževalca.

Dva bazena: 25 m x 31 m ter 12,5 x 8 metrov

PRITLIČJE Osrednji del objekta bo plavalni bazen dimenzij 25 m x 31 metrov ter manjši spremljevalni bazen dimenzij 12,5 x 8 metrov. Ta bazen bo namenjen predvsem neplavalcem in učenju plavanja. Ob bazenu so predvideli tribune za približno 400 oseb, v delu pritličja tudi zunanje odprte sanitarije za potrebe parkirišča za avtodome. A v novem objektu ne bodo le plavalne vsebine, na vhodu v bazen - kot je to v skoraj vseh podobnih objektih v Sloveniji in tujini, bo gostinski lokal, garderobe s sanitarijami in tudi wellnes center (s spa-ji in savnami).

Enotna globina čez celoten bazen?

V projektni nalogi so zapisali, da bo potrebno izdelati idejno zasnovo za možnost prilagoditve dimenzij bazena za sinhrono plavanje, kar pomeni globino 3 metrov čez celotno širino bazena). "Za namen sinhronega plavanja je potrebno upoštevati dodatni prostor za montažni oder ob bazenu dimenzije 4,0 m x 12,5 m za začetek nastopa sinhronih plavalk. Prav tako je potrebno predvideti koliko bi te prilagoditve podražile samo izgradnjo, kot tudi letne stroške obratovanja," so zapisali.

DELNO NADSTROPJE V delnem nadstropju, primer takšnega je ob bazenu na Fakulteti za šport, sta predvideni dve večnamenski dvorani dimenzij 170 do 215 kvadratnih metrov, skoraj 190 kvadratnih metrov za fitnes prostore ter pisarniški del za klubske potrebe in prostori namenjeni za organizacijo tekem - za časomerilce, sodnike in organizatorje.

Zunanja ureditev

Pri zunanji ureditvi bo potrebno načrtovati zunanji prostor za sončenje (plaža) in ustrezen izhod na ta prostor, kot po predhodni analizi potrebnega števila parkirišč tudi parkirišča za uporabnike bazena. Ob zunanji ureditvi bodo predvideli možnost dostopa do gostinskega lokala tudi iz zunanje strani ter možnost dostopa do sanitarij z zunanje strani kompleksa za uporabnike avtodomov, za katere je zgrajeno parkirišče poleg teniških igrišč. 

Protihrupna zaščita in ureditev poti do vojaškega mostu in reke Save

Proti pokopališču bo potrebno urediti protihrupno zaščito s pomočjo dreves ali grmičevja na zgornji strani kompleksa ter upoštevati ureditev peš in kolesarske poti iz bivšega vojaškega mostu z možnostjo ureditve dostopa do reke Save.

Kaj vse od opreme bo na bazenu?

Plavalni bazen bo torej dimenzij 25 x 31 metrov, v bazenu bo tako prostora za 12 prog širine 2 metrov. Končna globina (po celotni dolžini) bazena bo odvisna tudi od odločitve, ali bo največja globina 3 metrov zaradi možnosti treningov in tekmovanj sinhronega plavanja ali 2 metra. Globina spremljajočega bazena bo 80 centimetrov. 

12 blokov, 13 prog in navijalci

Med bazensko opremo so v nalogi predvideli 12 štartnih blokov in prav toliko obračališč iz nerjaveče kovine ali plastike, 12 bo pripomočkov za izvleko proge, 13 prog ter prostor za shranjevanje prog in navijalce za proge. Pod plavalnim bazenom bo skladišče, obvezna oprema so stopnice za vhod in izhod iz bazena in z ločenim vhodom za plavalce in gledalce.

Omare za shranjevanje opreme, ozvočenje, montažni oder

V kleti je predviden tudi prostor z omarami za shranjevanje opreme, na bazenu dve večji športno-trenažni uri za izvedbo treningov ter biokinetična plavalna klop za učenje tehnike plavanja. Med ostalo opremo so zapisali centralno ozvočenje (iz sobe za merjene časa in pri upravniku objekta) ter v pisarniškem delu v nadstropju. Telefonske in linije za hitri internet so predvidene v prostorih upravnika objekta, v klubski pisarni, pri reševalcu in sejni sobi, na bazenu pa še obvezna oprema za reševanje iz vode ter montažni oder za sinhrono plavanje dimenzije 4,0 m x 12,5 m x 0,5 m.

(bš)

krško
bazen krško

Pridružite se nam