Skip to main content
V Posavju 24° C Ponedeljek, 4. julij 2022
10.12.2020
13:41
Sevnica, Jurij Pesjak, dr. med.
Grafika: ePosavje.com
V torek se je na tedenski koordinaciji na temo obvladovanja problematike širjenja epidemije COVID-19 sestal Civilne zaščite občine Sevnica. Ob tem je nekaj besed povedal tudi Jurij Pesjak, dr. med..

Jurij Pesjak, dr. med.,: "Vrag je odnesel šalo"

"Samo ljudje lahko ustavimo epidemijo, nihče namesto nas" 

SEVNICA Kot so sporočili z Občine Sevnica, je bilo v tednu od 30. novembra do 6. decembra med vsemi odvzetimi brisi s strani Zdravstvenega doma Sevnica kar 42 % pozitivnih. "V zadnjih dneh se je situacija glede COVID bolezni v občini Sevnica dramatično poslabšala. Vse več imamo obolelih, v zadnjem tednu je bila pozitivnost testov pri naših brisanih občanih 42%, od sobote do ponedeljka celo 62%," je ob tem po seji Štaba Civilne zaščite Občine Sevnica povedal Jurij Pesjak, dr. med., iz Zdravstvenega doma Sevnica.

"Številke kažejo, da ukrepi nikakor niso prijeli"

"Edino sami lahko ustavimo to epidemijo, nihče ne more tega narediti namesto nas"

"Visoke številke kažejo, da ukrepi nikakor niso prijeli. Obiskal nas je prvi od treh mož in v tem smislu bom rekel, da je vrag odnesel šalo. Zadnji čas je, da se vsi skupaj zavedamo, da lahko sami ustavimo to epidemijo in da nihče ne more tega narediti namesto nas. Ukrepi sami po sebi niso nobeno zagotovilo, da bi lahko dosegli izboljšanje tega stanja," dodaja sogovornik.

"Naše druženje mora biti omejeno samo na člane naših družin, tistih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo"

Kakor še pove, se moramo zavedati, da je vsak od nas lahko okužen. "Kužnost je največja dva dni preden zbolimo in zato je naše vsakodnevno obnašanje ali bomo bolezen prenesli na drugo osebo. Žal v teh časih ne smemo izvajati tega, kar si vsi želimo - druženja. Naše druženje mora biti omejeno samo na člane naših družin, tistih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo in živimo skupaj. Žal vse ostalo v teh časih je neprimerno in vodi do razširjanja bolezni."

"Zbolijo lahko tudi mlajši in povsem zdravi"

Jurij Pesjak, dr. med., pravi tudi, "da se moramo zavedati tudi, da večina od nas preboli bolezen relativno blago, tudi lahko asimptomatsko. Po drugi strani pa je kar nekaj tistih, katerih bolezen zelo prizadane, lahko tudi tragično. Katerega bo prizadela tragično, ne vemo. Poznamo nekaj dejavnikov kot je starost, debelost, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in ostale bolezni, vendar zbolijo lahko tudi mlajši in povsem zdravi."

"Skrajni čas je, da se začnemo odgovorno obnašati (...)"

Kakor zaključi sogovornik, je v teh časih pomembno, da mislimo na druge. Na tiste, ki bodo lahko hudo zboleli in katerih življenje bo s to boleznijo lahko tudi končano. "Z našim obnašanjem, druženjem, z našimi ukrepi, ki jih izvajamo sami, lahko to preprečimo. Na koncu vas pozivam, da je skrajni čas, da vzamemo stvar v svoje roke, se začnemo odgovorno obnašati in preprečimo širjenje te bolezni, kot smo jo priča v zadnjih tednih."

(bš)

sevnica
koronavirus
video

Pridružite se nam

Zadnje novice