Skip to main content
V Posavju 14.2° C Sreda, 18. maj 2022
30.01.2021
11:07
Foto: ePosavje.com
Krški občinski svetniki so imeli na januarski seji v četrtek na mizah osnutek nove pokrajinske zakonodaje.

Nova pokrajinska zakonodaja

KRŠKO Svetniki so se strinjali z mnenjem, da Posavje mora imeti svojo pokrajino. Zadnji osnutek, pripravljen v novembru 2020, predvideva deset pokrajin, med drugim tudi Zasavsko-posavsko pokrajino. Svetniki so se strinjali, da si Posavje zasluži in mora imeti svojo pokrajino, za katero si prizadeva že 30 let.

Svetnik Zajc: "V Posavju moramo strmeti k temu, da je samostojna pokrajina"

"Vsi dosedanji sklepi, pobude in ukrepi, ki smo jih sprejemali v Posavju, gredo na to, da bi bilo Posavje samostojna pokrajina. Moje mnenje je, da moramo vsi v Posavju strmeti k temu, ne glede na to, da so želje in pobude s strani Ljubljane in države drugačne. Mislim, da so vse občine v vseh svojih dosedanjih dejanjih podpirale samostojno pokrajino Posavje, upam, da bomo to zadevo tudi v občini Krško podprli in da bomo poslali v Ljubljano natančno navodilo, naj nas poslušajo in naj potrdijo samostojno pokrajino Posavje," je povedal svetnik SMC Aleš Zajc.

O zgodovinskem (ne)povezovanju Posavja in Zasavja

Svetnik Šiško: "Podpiram in zagovarjam Posavje kot svojo regijo"

Dušan Šiško (SNS) je ob tem dodal, da je po njegovem Posavje dovolj veliko in bi lahko bilo samostojna pokrajina. "Mi imamo tudi več podjetij, že zdaj delajo posavske občine bolj, kot pa gor zasavske. Nekje je bilo omenjeno, da bi bilo Trbovlje kot prvo mesto, Krško drugo, se pa absolutno ne strinjam in še vedno podpiram in zagovarjam Posavje kot svojo regijo. Imamo dovolj stvari, energetiko imamo, imamo prihodnost, tako da ne vidim nekih težav, da bi iz Trbovelj dol se ljudje vozili. Poleg tega v starih časih nedolgo tega nazaj, ko so rudniki delali – iz Zagorja, Trbovelj smo dobivali samo umazano Savo."

Svetnik Bogovič: "Vrsto let smo gradili podobo Posavje kot bodočo slovensko regijo"

Svetniki so se strinjali, da tako zgodovinsko kot teritorialno Posavje in Zasavje ne povezuje nič, razen Save. Franc Bogovič iz vrst SLS-a pravi, "da je ustanovitev pokrajin v Slovenji nuja, žal že tega nismo storili v preteklosti. V Posavju smo vrsto let gradili podobo Posavja kot bodočo slovensko regijo. V tem primeru je sedaj Državni svet in stroka poizkuša spraviti skupaj drugačno regionalizacijo – regijo od Jesenic na Dolenjskem do Litije."

Na to, kaj imamo v Posavju skupnega od Jesenic na Dolenjskem do Litije, se Bogovič boji, "da nas je v preteklosti premalo povezovalo. Res je, da nas povezuje reka Sava, mogoče še energetika – izgradnja hidroelektrarn na spodnji Savi, drugače pa nekega posebnega medsebojnega povezovanja in sodelovanja v preteklosti ni bilo. Zato računam, da bo ta proces stekel in da bo Posavje samostojna pokrajina."

Župan Stanko: "Obe regiji sta nekako teritorialno zelo ločeni"

Krški župan Miran Stanko na vprašanje o povezovanju Zasavja in Posavja pove, "da če govorimo o sodelovanju med Zasavjem in Posavjem, lahko rečem, da tega sodelovanja dejansko ni bilo oz. je bilo minimalno, komaj da omembe vredno, res pa je, da sta obe regiji nekako teritorialno zelo ločeni. Namreč ni pravih prometnih povezav v smeri vzhod-zahod kakor tudi sever-jug, tako da imamo eni kot drugi velike težave z dostopnostjo predvsem severnega dela Slovenije in pa tudi medsebojne povezave. To je bil verjetno tudi eden izmed razlogov, da pravega sodelovanja ni bilo."

"V tem trenutku nekih stičnih točk ni"

Stanko ob tem izpostavlja dejstvo, da statistična regija Zasavje precej gravitira proti Ljubljani, "ki je velik ponor delovne sile, potrebuje veliko delovne sile in ta se v dobršni meri napaja in usmerja iz Zasavja v Ljubljano. Podobna slika je tudi tukaj, kjer imamo usmerjenost delovne sile proti Ljubljani in Novemu mestu, ne pa proti Zagorju ali tem delu Slovenije. V tem trenutku nekih stičnih točk ni. Je pa res, da v prihodnosti, še posebej, če bi uredili povezavo med obema deloma pokrajine, v takem primeru pa bi seveda te stične točke počasi tudi postale nekako vidne in smiselne. mislim pa, da jih bo zelo težko najti."

Če ne bo šlo drugače, bodo predlog združitve z Zasavje podprli

Če ne bo šlo drugače, bodo predlog združitve z Zasavjem podprli, dodaja župan Občine Krško. "Želeli bi si, da bi se pokrajina imenovala Posavsko-zasavska, kajti več prebivalstva, večji del občin pa tudi težišče je nekako nagnjeno proti Posavju, ne pa proti Zasavju. Seveda je pa to stvar dogovora med obema regijama in mislim da, če bo prišlo tako daleč, se bomo morali pogovoriti," dodaja Stanko.

Javna razprava do 1. julija

Omenjene pripombe so predstavili občinskemu svetu, na podlagi teh izhodišč bodo pripravili predlog mnenja, javna razprava pa bo na temo pokrajin potekala še do 1. julija.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice