Skip to main content
V Posavju 3.1° C Petek, 2. december 2022
30.06.2022
06:56
Kako se opremiti za izlet v gore?
Kako se opremiti za izlet v gore?

Če se odpravljate v gore, se je potrebno dobro pripraviti in izlet načrtovati vnaprej. Pred odhodom preverite razdaljo, vzpone in predvidite časovni okvir, ki bo potreben za vzpon in spust. Z dobrim informiranjem ne bo neprijetnih presenečenj in veliko lažje boste izbrali ustrezno športno opremo, prigrizke in pijačo ter se prilagodili vremenskim razmeram.

Če že dolgo niste hodili, ne bodite preveč ambiciozni in si ne zadajte prevelikega cilja - izberite traso, ki ne bo previsoka ter z malo vzponi. Vaše telo in noge vam bodo vsekakor hvaležni.

Pohodni čevlji

Glavni namen pohodnih čevljev je ščititi gležnje ter omogočati stabilnost pri hoji. Namreč, ravno pohodna obutev je najpomembnejši del pohodne opreme, saj poskrbi za varnost in udobje.

Pri izbiri pohodnih čevljev se je - seveda poleg ustrezne velikosti in modela - potrebno osredotočiti tudi na:

  • oporo in višino čevlja,
  • trpežnost,
  • stabilnost,
  • trdoto podplata,
  • materiale.
Pohodni čevlji

 

Pohodne čevlje lahko v osnovi delimo na nizke in visoke. Nizki pohodni čevlji so namenjeni predvsem hoji po nezahtevnem in suhem terenu, saj je njihova glavna slabost ta, da ne zagotavljajo tolikšne opore gležnjem kot visoki. Sicer pa so nizki čevlji običajno lažji in ustrezni za enodnevne izlete.

V nasprotju z nizkimi, so visoki pohodni čevlji težji in močnejši ter gležnju nudijo dobro oporo in zaščito. Visoki pohodni čevlji so prva izbira vsem zahtevnim in izkušenim pohodnikom,

Pohodni nahrbtnik

Od vaše izbrane poti je odvisno, kakšen pohodni nahrbtnik boste izbrali. Za kratke pohode bo odlična izbira manjši nahrbtnik z 20 litrsko prostornino. Za enodnevne pohode bo potrebno izbrati večji pohodni nahrbtnik, ki ima vsaj 30 litrsko prostornino. Vanj boste lahko dali dodatna oblačila, hrano in pijačo. Izberite tudi takšen nahrbtnik, ki ima več stranskih žepkov in zanke za pohodne palice.

Pravi nahrbtnik za pohodništvo

 

Če se odpravite na dvodnevni ali tridnevni pohod, pa bo potrebno izbrati med 50 ali 60 litrskim nahrbtnikom, odvisno od vremena in vaših potreb. Priporočljivo je, da si izberete tudi dežno zaščito za nahrbtnik, saj boste tako resnično pripravljeni na vse razmere.

Navigacija

Nikoli ni odveč vzeti kompas, sploh če imate radi neoznačene poti, kjer se človek lahko izgubi. Telefon nam v takšnih primerih ne pomaga veliko, saj običajno v visokogorju ni signala, lahko pa nam zmanjka tudi baterije.

Kompas ali zemljevid nam ne bosta vzela veliko prostora in nam lahko pomagata v težkih situacijah!

Zaščita pred soncem

Sonce je v gorah močnejše, zato je dobro pripraviti tudi ustrezno sončno zaščito - s seboj imejte vedno kapo in sončno kremo. Vsekakor je priporočljivo vzeti tudi sončna očala, saj se vam z njimi ne bo bleščalo in  sonce vas ne bo slepilo. Sončna očala znamke Smith so znane po vrhunski tehnologiji in zagotavljajo 100% UV zaščito.

Športna oblačila

Ker se vreme v gorah hitro spreminja, moramo biti pripravljeni na različne vremenske pogoje. Priporočljivo je, da imamo s seboj športno majico s kratkimi in dolgimi rokavi, dodatne športne hlače in tudi jopico oziroma pulover. Prav tako je bistveno poskrbeti za športno perilo, ki mora biti udobno in lahko.

Nujna prva pomoč

Ne glede na težavnost poti, je prva pomoč vedno dobrodošla. Nesreča nikoli ne počiva, zato naj bodo obliži, sprej za hitro celjenje ran ter dodaten povoj vaša stalna oprema pri izletu v gore.

Če med pohodom porabite kaj iz vašega seta prve pomoči, ne pozabite ponovno dodati manjkajočih pripomočkov k vašemu kompletu.

Priporočljiva hrana in pijača za izlet v gore

Pijača

Brez vode ne gre, zato naj bo to prva in najnujnejša tekočina na vaši poti. Voda bo poskrbela za boljšo telesno zmogljivost, saj boste med hojo veliko tekočine izgubili, zato je jo potrebno nadomestiti. Priporočljivo je piti večkrat in v manjših količinah.

Pitje vode

 

Poleg vode imate lahko s seboj na pohodu tudi energijske pijače, saj morate poskrbeti tudi za ustrezen nivo sladkorja, kajti z znojenjem izgubimo veliko tekočine in hranilnih snovi.

Nikakor pa med hojo ne pijte pijače z mehurčki in alkohola.

Hrana

Naše pohodne nahrbtnike je potrebno opremiti s primerno količino skrbno izbrane hrane, s katero bomo še lažje premagovali vse zastavljene izzive.

Prvo pravilo pri izbiri hrane naj bo, da si pripravimo polnovreden obrok, ki vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, vitamine, minerali in vlaknine. Priporočljivo je zaužiti veliko sadja in zelenjave, ponovno pa je dobro, da si privoščimo več manjših obrokov oziroma prigrizkov kot so suho sadje, oreščki, energijske ploščice, tudi košček temne čokolade.

Če je le možno, svetujemo da si ob prihodu na vrh gore privoščite topel obrok v koči.

Dodatni pripomočki

Poleg ustrezne pohodniške obutve, športnih oblačil in pohodnega nahrbtnika, lahko kot dodatek vzamete tudi švicarski nož, vžigalnik za ogenj in pokrivalo, ki ga dobite pri prvi pomoči - v primeru poškodbe, pride vse, kar imate pri roki vedno prav.

V gorah veljajo drugačna pravila, saj tam ni trgovin in ljudi, ki bi jih srečevali na vsakem koraku. Odvisno tudi od poti in časa, vendar v večini pomoč nikoli ne bo prišla takoj, kot je to navada v mestih ali krajih, kjer živimo - dodatni pripomočki, pa lahko omilijo čakanje ali celo rešijo življenje.

Napotkov in priporočil za varen obisk gora je veliko! Ključno je, da se dobro pripravite z ustrezno športno opremo ter hrano in pijačo, s katero boste premagovali izčrpanost. In ne pozabite - če se slučajno znajdete v težavah, pokličite na 112.

oglasna novica

Pridružite se nam

Poglejte tudi