Skip to main content
V Posavju 28.8° C Nedelja, 26. junij 2022
26.05.2022
07:33
Teniški komolec
Teniški komolec
Komolec velja za zapleten sklep, ki stika tri kosti: nadlahtico, podlahtico in koželjnico.

Njegovo upogibanje omogočajo nadlahtična in dvoglava nadlahtična mišica ter nadlahtično-koželjnična mišica, iztegovanje pa triglava nadlahtična mišica, pri čemer velja, da so vse naštete mišice s kostmi povezane preko kit.

Ker roko premikamo tako rekoč stalno, ne čudi, da pogosto prihaja do poškodbe komolca; med najpogostejše denimo sodijo plezalski, golf in teniški komolec ter burzitis v komolcu. A čeprav imena poškodb napeljujejo, da se teniški komolec, golf in plezalni dogajajo le tenisačem, golfistom ter plezalcem, temu še zdaleč ni tako.

V kliniki Medicofit, kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo, se redno srečujemo s poškodbami komolca, zato svojim pacientom nudimo celovito obravnavo, utemeljeno na sodobni opremi, terapijam prilagojenih prostorih ter strokovnemu osebju. Specializirani smo za zdravljenje poškodb, kamor med drugim sodi tudi teniški komolec, in obolenj mišic, sklepov ter vezi, poslužujemo pa se izključno individualnega pristopa, ki je tudi v primeru zdravljenja teniškega komolca ključen.

Nastanek teniškega komolca

Teniški komolec, latinsko imenovan lateralni epikondilitis, ima veliko skupnih lastnosti z golf komolcem (medialni epikondilitis), pretežno vezanim na golfiste s kroničnimi bolečinami v predelu komolca.

A za razliko od slednjega, teniški komolec ni povezan izključno z igralci tenisa, temveč z vsemi, ki pri svojem poklicu ali športnih aktivnostih pogosto ponavljajo posamezne gibe oziroma dvigujejo večje breme, še posebej, če to vključuje udarce sile, krožne gibe ali predolgo statično obremenitev.

Poškodbi so denimo posebej izpostavljeni slikarji, krojači, zidarji, mizarji, glasbeniki, gozdarji, kuharji, proizvodni delavci, v enaki meri pa jo spodbudi dolgotrajno sedenje za računalnikom in upravljanje z miško.

V splošnem velja, da je nastanek teniškega komolca povezan predvsem s slabo biomehaniko zapestja in nepravilnim izvajanjem gibov, zaradi katerih se obremenijo napačne mišice, prišteti pa je treba tudi slabo pripravljenost mišic podlakti na izbrano aktivnost (slaba moč in mobilnost sklepa) ter medmišično asimetrijo (mišice na (običajno) sprednji strani so močnejše od mišic na (običajno) zadnji strani).

Teniški komolec, fizioterapija

Vse navedeno funkcionalnost sklepa omeji, zato v kliniki Medicofit nudimo različne oblike ortopedske fizioterapije in rehabilitacije športnih ter travmatskih poškodb sklepov in mišic. Zdravljenje na naši kliniki temelji na zmanjšanju akutne bolečine in na izboljšanju fizične kondicije, ki predstavlja najboljšo preventivo pred vnovičnimi poškodbami, toliko bolj, ker se te najpogosteje pojavijo pri aktivni populaciji, stari med 30 in 60 let.

V primeru pojava teniškega komolca pri igralcih tenisa, badmintona ali squasha je ta v večini primerov posledica ponavljajočih (bekhend) udarcev, in izvira v nepravilni tehniki, slabemu ogrevanju, slabi splošni fizični pripravljenosti ter oslabelih mišicah podlakti. Ne glede na vzrok velja, da teniški komolec omejuje tako nadaljnjo izvajanje športne aktivnosti kot vsakodnevnih opravil.

Sicer se poškodba praviloma pojavi na narastiščih mišičnih kit, na zunanjem delu komolca, in vodi v degenerativne spremembe na tetivi. Iz tega razloga z zdravljenjem ni priporočljivo odlašati. Treba je ukrepati takoj, saj podaljšanje vnetja zmanjšuje možnosti uspešnega zdravljenja in obenem krepi pekočo, ostro bolečino, še močnejšo ob stiskanju pesti, kar omeji moč prijema.

Zdravljenje teniškega komolca

Ker se bolečina krepi postopoma, najprej v obliki poškodbe mehkega tkiva, nato vnetja in natrganine ter nazadnje močne, ostre bolečine, tudi zdravljenje teniškega komolca poteka v več korakih, predvsem pa mora to biti prilagojeno ter premišljeno.

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit se poslužujemo terapije z udarnimi valovi, ki jo izvaja izurjen strokovnjak. Gre za neinvazivno terapijo, ki se je sprva uporabljala izključno za razbijanje ledvičnih kamnov, učinkovita pa je prav zaradi zmožnosti delovanja na ozko področje poškodbe in kasnejšo razširitev na celotno področje, s čimer se postopoma doseže neboleča gibljivost komolca.

V kliniki Medicofit teniški komolec, prav tako golf komolec, zdravimo v treh korakih:

 • Korak št. 1: Diagnostika.

  Ker sta v akutni fazi pomembna predvsem počitek in čim manjša obremenitev roke, se v kliniki Medicofit najprej posvetimo temeljitemu pregledu pacienta. Ta temelji na specialističnih preiskavah, prizadevanju za razumevanje vzrokov, ki so pripeljali do nastanka teniškega komolca, določitvi splošne telesne in psihofizične priprave pacienta ter merjenju lastnosti mišic, morebitnih neravnovesij in stopnje moči.
   
 • Korak št. 2: Fizioterapevtska obravnava.

  Ustrezno število specialističnih obravnav postopoma zmanjša akutnost bolečine in pacienta pripravi na zdravljenje z vadbo. Vaje namreč pospešijo krvni obtok in zdravljenje, pri čemer vaje za moč mišice okrepijo, vaje za raztezanje pa njihovo napetost zmanjšajo.
   
 • Korak št. 3: Individualna kinezioterapija.

  Pacientu prilagojena obravnava in vadba izboljšata neravnovesje mišic ter odpravljata vzroke, zaradi katerih je prišlo do poškodbe v obliki teniškega komolca, obenem pa pacienta učita pravilnega izvajanja gibov, ki preprečuje ponovitev poškodbe.
Kinezioterapija, teniški komolec

Kljub temu zdravljenje ob nastopu odsotnosti bolečine še ni zaključeno. Ko simptomi izginejo, je treba s terapijami nadaljevati, kajti najpomembnejši so vzroki. V kolikor ti niso odpravljeni, se teniški komolec rad ponovi, bolečina pa je takrat še močnejša in bolj ostr ter zdravljenje toliko bolj zapleteno. Iz tega razloga je pomembno, da rehabilitacija že prvič poteka celostno.

Nasvet klinike Medicofit

Da bi se izognili poškodbam, kakršna je teniški komolec, vam v kliniki Medicofit svetujemo temeljito pripravo tako na športno aktivnost kot na katerokoli drugo dejavnost, ki temelji na ponavljanju gibov.

#nasvet št. 1: Pred športom opravite serijo razteznih vaj za roke.

#nasvet št. 2: Kolikor je le mogoče, se izogibajte pretiranemu ponavljanju posameznega giba, kadar to ni možno, pa uporabite opornico in se poslužujte odmorov.

#nasvet št. 3: Del obremenitve prenesite z zgornjega dela roke na ramenski obroč in s tem razbremenite komolec.

#nasvet št. 4: Izogibajte se iztegovanju in krčenju roke do konca, prav tako krčenju zapestja.

#nasvet št. 5: Za katerokoli športno aktivnost z loparjem (tenis, badminton itn.) ali delo z orodjem izbirajte pripomočke z debelejšim ročajem. Poleg tega naj bo prijem blag, lahko pa si pomagate tudi z rokavicami. Z vsem naštetim namreč zmanjšate obremenitev.

#nasvet št. 6: Gibe izvajajte izključno pravilno in vsak udarec opravite s celim telesom, ne le z rokami.

V primeru kakršnihkoli vprašanj o teniškem komolcu, nastanku tega, spremljajoči bolečini ali zdravljenju, smo vam na voljo na telefonski številki 041 410 360 in elektronskem naslovu info@medicofit.si.

Predvsem pa vas, v kolikor vam bolečina, ki se kaže kot posledica teniškega komolca ni tuja, vabimo, da se naročite na diagnostični pregled. V kliniki Medicofit tega opravimo individualno v trajanju 60 min in predstavlja osnovo za pripravo vsakemu pacientu, njegovi diagnozi in stopnji poškodbe prilagojen rehabilitacijski proces.

oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja