Skip to main content
V Posavju 21.8° C Sreda, 18. maj 2022
20.01.2022
21:47
Cene nepremičnin v Posavju
Foto: ePosavje.com
Čeprav je marsikdo pričakoval, da se bodo cene nepremičnin v lanskem letu pocenile, se je zgodilo ravno obratno. Tudi epidemija cen nepremičnin ni znižala. Pogledali smo, kakšno je stanje v Posavju.

Cene nepremičnin v Posavju

KRŠKO Nepremičninski balon se na ravni celotne Slovenije nezadržno polni, prav nič drugače ni v Posavju. Cene stanovanj se nezadržno višajo. Po mnenju poznavalcev tudi zato, ker novogradenj skoraj ni. Nepremičninska posrednica kot glavna razloga za dvig cen navaja pomanjkanje ponudbe in vse več naložbenih nakupov stanovanj.

Pomanjkanje ponudbe in vse več naložbenih nakupov stanovanj

Nepremičninska posrednica kot glavna razloga za dvig cen navaja pomanjkanje ponudbe in vse več naložbenih nakupov stanovanj. "Ljudje so v neki točki prišli do spoznanja, da potrebujejo več ali drugačne nepremičnine in so svoje začeli prodajati, kupovati druge nepremičnine, s katerimi so si olajšali svoj spremenjen način življenja. To je en dejavnik, drug pa tudi ta večja količina finančnih sredstev, s katerimi ljudje trenutno razpolagajo zelo ugodni stanovanjski krediti, za katere pa dejansko ne vemo, koliko časa bodo banke še pripravljene nuditi takšne ugodne pogoje," nam pojasni Simona Koritnik Pavlin.

Lani so bile cene še nekoliko višje

Poglejmo podrobneje. Po uradnih podatkih statističnega urada za leto 2020 je bila cena kvadratnega metra stanovanja v Posavju nižja od slovenskega povprečja, ki je bila 1.750 evrov. Na območju Brežic je ta znašala 1.210 evrov, na območju Krškega pa 1.120 evrov na kvadratni meter. Lani so bile cene še nekoliko višje.

Kakšna je cena stanovanj v Posavju?

"Pri pregledovanju teh podatkov na aplikaciji Trgoskop, kjer so zabeležili podatki iz vseh prodajnih pogodb, mi je bilo zanimivo to, da so stara stanovanja, zgrajena okoli leta 1980, dosegala od 1400 do 1800 evrov po kvadratnem metru na celotnem področju Posavja, ampak to so bile bolj izjeme. Realne cene so nekje med 1300 in 1500 evrov, v Radečah pa recimo tudi malo manj."

"Trg je majhen, prodaja pa skoraj butična"

V Posavju so minulo leto zabeležili 90 nakupov oz. prodaj stanovanj. Trg je majhen, poudarja sogovornica, prodaja pa skoraj butična. "Rekorder na kvadratni meter je v Krškem, kjer so zabeležili skoraj 1700 evrov po kvadratnem metru za prodano stanovanje. Ni pa iz teh podatkov razvidno, ali je bilo to stanovanje opremljeno, prenovljeno. To je gola vrednost na kvadratni meter," dodaja.

Mladi in nepremičnine

Kakšna je sploh možnost, da bi mladi v tem obdobju naraščajočih cen nepremičnin in pomanjkanju izbire prišli do lastne nepremičnine? Na posavskih ulicah smo pred kamero povabili nekaj sogovornikov.

In kako kaže?

V naslednjih letih bi posavski trg nepremičnin, ob morebitni gradnji novega bloka jedrske elektrarne, bistveno zaživel. A s tem najverjetneje tudi cene. "Nekateri investitorji, kupci stanovanj, že razmišljajo tudi v tej smeri. Vendar ni še nekega drastinčnega, povečanega trenda nakupa stanovanj samo zaradi novega bloka jedrske elektrarne. Kupci, investitorji se odločajo za nakup stanovanj, da umaknejo svoja sredstva iz bank, ker se bojijo morebitne inflacije in ker se jim zdi naložba v nepremičnine, v stanovanja, kljub vsemu zdi donosnejša in varnejša v trenutni situaciji, ne glede na to, da so cene višje, kot so bile pred letom ali dvema," še dodaja nepremičninska posrednica.

Napovedi? Nehvaležne in težko predvidljive

Napovedovanje, kakšne bodo dogajanja na nepremičninskem trgu v prihodnosti, so nehvaležna in težko predvidljiva. Simona Koritnik Pavlin pravi, "da je sam nepremičninski trg je zelo rahel, zelo se odziva na prvi pogled niti ne tako pomembne dejavnike, to lahko vse vpliva. Cene bodo nekaj časa še rastle, stagnirale. Na neki točki se bodo korigirale, morda ustavile. Nikoli pa, vsaj tako menim, ne bodo šle na predkrizno raven, pred letom 2003. Cene v nekih trenutkih rastejo, se ustavijo, popravijo in gredo znova svojo pot navzgor, vsaj pri nepremičninah. Kar opažam je vsaj 30 let na nepremičninskem trgu v Sloveniji."

(eP)

nepremičnine
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja