Skip to main content
V Posavju 20.8° C Sobota, 2. julij 2022
11.04.2020
16:57
Koronavirus, 10. april 2020
Grafika: ePosavje.com
Končuje se četrti teden novega koronaštetja. Petek je, 10. april 2020. V nadaljevanju novice spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli kaj sporočiti?

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

PETEK, 10. APRIL 2020

(21:31) V Brežicah velikonočni blagoslov jedi iz avtomobila

Kot so sporočili iz Župnije Brežice, "bo letos izjemoma, glede na situacijo blagoslov jedi opravljen iz avtomobila. Brežiški župnik Milan Kšela bo blagoslavljal med 11. in 12.30 uro iz avtomobila na Veliko soboto, 11. aprila 2020. Blagoslov bo opravljal po področju celotne župnije Brežice, se pravi po mestu in v vseh naseljih."

(20:40) Na pomoč kmetom in kmetijski industriji z domačo delovno silo

Ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec je na današnji novinarski konferenci v povezavi z vprašanjem sezonskega dela oziroma sezonskih delavcev pozvala sodržavljane, da kmetom in industriji priskočijo na pomoč, saj »smo v obdobju, ko se začenja intenziven začetek del in potrebujemo dodatno pomoč pri kmetijskih opravili, prihod tujih delavcev pa ni možen.« Hkrati je pozvala vse študente, brezposelne, osebe na čakanju, mlajše upokojence in vse zdrave, ki lahko delajo, da se odzovejo prošnji in potrebi slovenskih kmetov in kmetijskih podjetij. Pomoč v obliki domače delovne sile je v teh časih pogoj, da bi ohranili proizvodnjo zdrave slovenske hrane, zato »moramo združiti moči«, je še dejala. Vsi tisti iskalci del in tudi tisti, ki iščete tovrstno delovno silo, se lahko obrnete na na dežurni kontaktni center MKGP, kjer vam bodo strokovnjaki omogočili dostop do vseh potrebnih informacij in vas povezali z iskalci dela v kmetijstvu, je še dodala Pivčeva.

(20:32) Direktorica ZD Sevnica o delu v teh dneh (VIDEO)

Kako bo v teh prazničnih dneh organizirano delo v Zdravstvenem domu Sevnica? Več nam je povedala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič. > VEČ

(20:25) Kaj je novega na območju Civilne zaščite Zahodne Štajerske?

Okužbe potrjene v 21 občinah, Radeče nova občina

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 21 občinah, na novo je potrjena okuženost v Občini Radeče. Število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 5 oseb in jih je na območju ZŠ regije skupno 254. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem DSO, skupaj 152.

V celjski bolnišnici 16 bolnikov

V Splošni bolnišnici Celje je na oddelku COVID 10 bolnikov in šest bolnikov na intenzivni negi, skupno imajo 16 bolnikov.

V Domu starejših občanov Šmarje pri Jelšah štirje ozdraveli

V Domu starejših občanov (DSO) Šmarje pri Jelšah je stanje ustaljeno, po podatkih NIJZ se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za 4, hkrati poročajo o vzpodbudnih novicah, saj sta ozdravela dva stanovalca in dva zaposlena. Danes je na pomoč za oskrbo prišlo 16 oseb. Skladno z akcijskim načrtom Splošne bolnišnice Celje za DSO Šmarje pri Jelšah se izvaja dezinfekcija prostorov in prestavitev oskrbovancev. Pri tem so danes s šestimi gasilci sodelovali celjski poklicni gasilci.

Karantena v Velenju

V hotelu Paka Velenje vodenje karantene poteka normalno, nastanjene so štiri osebe, ki so pozitivne na COVID-19, dve osebi bosta iz karantene odpuščeni v soboto, ostali dve ostaneta v karanteni do 18. aprila 2020.

(20:07) Izvajanje razpisov in pozivov v občini Sevnica znova steklo

V začetku tedna, 6. aprila, je stopil v veljavo Sklep o razveljavitvi sklepa o začasni ustavitvi vseh javnih razpisov in javnih pozivov o dodeljevanju proračunskih sredstev v občini Sevnica v 2020. > VEČ

(20:06) Krško in KoronaKriza 2020

Tudi v Mestnem muzeju Krško zbirajo vaše vtise o trenutnem načinu življenja. > VEČ

Potrjeni primeri COVID-9, 10. april 2020

(16:15) 1172 pozitivnih primerov, 33.047 testiranj

Do četrtka, 9. aprila, do 24. ure je bilo opravljenih 33.047 testiranj, od tega je bilo 1172 pozitivnih testov.  Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do sedaj, gre za 1160 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

Kako v Posavju? +1

V primerjavi s prejšnjimi dnevi so v Posavju uradno potrdili nov primer, prvega v občini Radeče.

(16:09) Krškemu domu starejših podarili 50 kg rib

Ribogojstvo Colarič z Dobrave pri Kostanjevici je v četrtek Domu starejših občanov Krško doniralo 50 kg rib v skupni vrednosti okoli 500 evrov. > VEČ

(16:08) Banka Slovenije: Naglo zaostrovanje gospodarskih razmer

Prvi gospodarski kazalci potrjujejo, da se gospodarske razmere na prehodu v drugo četrtletje v evrskem območju zaradi pandemije koronavirusa naglo zaostrujejo. Podobno je tudi v Sloveniji, kjer beležijo predvsem velik padec pričakovanega povpraševanja podjetij in začetek zaostrovanja razmer na trgu dela, je ocenila Banka Slovenije.

(14:32) Z direktorico DUO Impoljca o novih razmerah

V petkovem dopoldnevu smo se pogovarjali z direktorico Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca Darjo Cizelj. Kako poteka življenje v domu in katere vse ukrepe so sprejeli? > VEČ

(11:09) Pogovor z dr. Alešem Kuharjem, agrarnim ekonomistom

Pogovarjali smo se dr. Alešem Kuharjem, agrarnim ekonomistom z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Pogovor je tekel tudi o vplivu epidemije z virusom COVID19 na kmetijstvo in našo samooskrbo. > VEČ

(10:18) Prazne Brežice na 28. dan koronaštetja

Na 28. dan koronaštetja so marsikje po Sloveniji ulice prazne, sicer običajno polna zbirališča mladih in starejših pa prazna in opustela. > VEČ

(09:53) Ne zatiskajmo si oči, prijavi nasilje v družini

Žrtev v teh dneh mogoče ne more prijaviti nasilja v družini. Rešitev zanjo je samo en klic stran. Če se v sosednjem stanovanju dogaja nasilje, pokličite policijo na 113 ali 080 1200. > VEČ

(09:38) Podatki za četrtek, 9. april 2020

43 smrtnih primerov, 1124 okuženih oseb

Doslej je število okuženih do 8. aprila naraslo na 1124, potrjenih je bilo 43 smrtnih primerov

(09:35) Dobrodošli v nov dan, petek, 10. april 2020

Petek, 10. april. Smo v četrtem tednu ostrejših ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam