Skip to main content
V Posavju 27° C Torek, 24. maj 2022
12.05.2022
10:47
Krško polje
Foto: arhiv ePosavje
Od 12. do 14. maja godujejo trije ledeni možje sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, dan za njimi pa še Zofka. Po ljudskem običaju naj bi praviloma na ta dan deževalo. Bo tako tudi letos?

V sredo blizu 30°C, v četrtek bi lahko šlo čez

BREŽICE V sredo smo se v Posavju prvič približali temperaturni meji ozračja 30°C, ko so najvišjo temperaturo 29,3°C izmerili v Kostanjevici na Krki, desetinko manj v Krškem, še pol stopinje manj pa v Cerkljah ob Krki in Malem Podlogu. Podobne temperature lahko pričakujemo tudi v četrtek, ko bo lahko šlo kje tudi prek 30°C. 

Ledeni možje

Od 12. do 14. maja sicer godujejo ledeni možje, sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij. Po ljudskem izročilu naj bi vsako sredino maja prinesli hladno in za ta mesec neprijetno vreme. Letos temu ne bo tako, saj vremenoslovci ne pričakujejo imenom svetnikov primernih temperatur. Do konca tedna se bodo najvišje dnevne temperature gibale okoli 25 in 27°C. Še več, na eni izmed vremenskih postaj nad Krškim je bilo današnje jutro s 16,6°C najtoplejše jutro v tem letu in po 5. maju osmo zaporedno jutro z najnižjo jutranjo temperaturo višjo od 10°C.

Najvišje dnevne temperature v Posavju, 11. maj 2022:

Vremenska postaja Najvišja temperatura:
Kostanjevica na Krki 29,3°C
Krško 29,2°C
Cerklje ob Krki 28,8°C
Mali Podlog 28,8°C
Sevnica 28,5°C
Senovo 28,4°C
Blanca 28,1°C
Artiče 28,1°C
Bučerca 28,0°C
Bizeljsko 26,2°C
Sremič 26,1°C

Bo Zofka poscana?

Po ljudskem izročilu ledenim možem 15. maja sledi Zofka, ponavadi poscana - z dežjem, sivim, aprilskim vremenom. Po trenutnih izračunih vremenskih modelov bo letošnja Zofka v nedeljo suha in topla, modeli nekaj možnosti za popoldanske nevihte kažejo v petek, lahko tudi v noči s petka na soboto, nato pa znova lahko v ponedeljkovem in torkovem popoldnevu.

Kako kaže?

Nad južno Evropo in Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka. Hladna fronta je dosegla srednjo Evropo in se bliža Alpam, od jugozahoda še doteka k nam suh in topel zrak.

Četrtek in petek

V četrtek bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C. V petek bo dopoldne sončno, sredi dneva in popoldne pa v notranjosti spremenljivo oblačno. Na severu se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki bodo zvečer zajele tudi osrednje kraje. Jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne pa od 23 do 28 °C.

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja