Skip to main content
V Posavju 18.4° C Sobota, 13. avgust 2022
11.11.2021
15:05
Martinov vikend v Posavju
Foto: Luka Rudman
Minuli martinov vikend so posavski vinarji prvič tako množično na široko odprli vrata svojih kleti. Od petka do nedelje so goste sprejeli vsak dan v eni od občin – Sevnici, Krškem in Brežicah.

Nedeljski okusi Bizeljskega

BREŽICE Brezplačni vino bus je največ gostov sprejel pred Mestno hišo v Brežicah. Več kot dva ducat udeležencev se je podalo okusiti dobrote Bizeljskega, ko so zbrani začeli z izborom najboljših penin Istenič, pridelanih po tradicionalni metodi in si ogledali klet za proizvodnjo penine. Vinska klet Istenič ima sicer v lasti 10 ha vinogradov. Janez Istenič je leta 1968 izdelal svojo prvo steklenico penine po klasični metodi in jo poimenoval po svoji hčerki Barbari. V želji po vrhunski kakovosti je Janez sledil postopku klasične metode, čeprav je bila v začetku 70. let splošna usmeritev drugačna.

Fotogalerija (Foto: Luka Rudman / ZPTM Brežice):

Martinova pot se je nadaljevala v repnico Najger, ki je še posebej očarala gostujočo skupino s Koroške, ki repnic do tedaj niso poznali. Repnice so ena izmed posebnosti našega prostora, ki vas zagotovo ne pustijo ravnodušnih. Gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime. Dandanes repnice večinoma služijo shranjevanju in zorenje vin ter vodenim degustacijam v turistične namene. Tokrat je gospodarica izbrala degustacijo petih vzorcev doma pridelanega vina in bogat narezek krškopoljca.

Vinsko klet Molipachi odlikujeje prostornost, sproščen ambient in domačnost. Izkušnja degustacije njihovih vin je vrhunska in jo priporočamo vsem zahtevnim ljubiteljem vina. Tokrat so »Martine« postregli s priročnim kosilom srninega golaža in jih seznanili z lastno zgodbo o vinu.

Nedeljsko doživetje se je zaključilo pri gospodarici Lei Babič, zbirateljici in lastnici nekaj več kot 1500 raznolikih in zanimivih majolik, ki je zbirko tudi slikovito predstavila ter opisala izvor in posebnosti majolik. Kot se spodobi ni manjkala niti značilna posavska dobrota - bizeljski ajdov kolač.

Izrazili želje po vnovičnem obisku

Prav vsi udeleženci Martinovega vikenda so se na Bizeljsko na okušanje in degustiranje posebnosti v tako široki obliki podali prvič in prav vsi so zaključili z mislijo, da se na Bizeljsko vrnejo, če ne prej, na Martinov vikend v Posavju v letu 2022.

(ZPTM Brežice, eP)

krško
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja