Skip to main content
V Posavju 24.8° C Četrtek, 18. avgust 2022
10.11.2020
10:15
Medved v sevniški občini
Medved v Kaplji vasi, Foto: arhiv Občine Sevnica
Od sredine septembra imajo v sevniški občini na obisku medveda, v zadnjih dneh je prišel v strnjeno naselje, v nedeljo je poškodoval čebelnjak v Polju pri Tržišču.

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE:

  • V nedeljo napadel domači živali v Kaplji vasi in poškodoval čebelnjak v Polju pri Tržišču
  • Z Občine: "Medved povzroča potencialno nevarnost, med krajane vnaša nemir in strah."
  • Aprila in maja 2014 so medveda opazili pri Konjskem in na Preski
  • Medveda v Posavju so doslej opazili tudi na Bohorju (Krško) in pri Bojsnem (Brežice)

Medved na širšem območju Tržišča v občini Sevnica

SEVNICA Medved v teh krajih ni ravno pogost obiskovalec, ga pa poznajo tudi z druge strani Save, ko se je pred nekaj leti potikal tudi po Lisci in Bohorju. Od sredine letošnjega septembra pa težave povzroča na kranjski strani Save, medved pušča svoje sledi na območju lovišč lovskih družin Tržišče, Šentjanž, Boštanj, pa tudi na območju Trebelnega in Šentruperta.

Kaplja vas, Polje pri Tržišču, Trščina, Tržišče

V nedeljo so tako poročali o napadu rjavega medveda na domače živali v hlevu v Kaplji vasi v krajevni skupnosti Tržišče. Na Občini Sevnica pravijo, da je v tej noči medved poškodoval čebelnjak v Polju pri Tržišču. Sredi septembra je medo povzročil škodo v vasi Sveti vrh, pred dobrimi 14 dnevi v naselju Trščina in Tržišču, kjer je poškodoval kokošnjake in odnesel več kokoši. Prejšnji vikend mu je zadišal med, ko je poškodoval enega od nakladnih panjev 100 metrov stran od kmetije.

Občina Sevnica: "Pričakovano je, da se bo medved vračal nazaj"

"Ker gre za območje strnjene poselitve, situacija predstavlja neposredno nevarnost za tamkajšnje območje in prebivalce. Pričakovano je, da se bo medved vračal nazaj, saj je na tem delu napadel že več kokošnjakov. Z vsem navedenim medved povzroča potencialno nevarnost, poleg tega pa med krajane vnaša nemir in strah. Občina Sevnica zato vnovič poziva pristojne državne službe k ukrepom in pričakuje hitro reagiranje za ustrezno zmanjšanje te grožnje z zmanjšanjem populacije medveda." ob tem pravijo na Občini Sevnica.

Sevnica, oktober 2020

Kaj predlagajo Sevničani?

"Opozarjamo zaradi varnosti občank in občanov"

V začetku meseca je sevniški župan na pristojne službe naslovil pismo in jih prosil za pomoč. "Na prisotnost rjavega medveda opozarjamo predvse zaradi varnosti občank in občanov, saj čedelja bolj pogost pojav rjavega medveda v zadnjih letih povzroča vznemirjenje tudi pri ljudeh. O prisotnosti rjavega medveda pričajo tudi nastale škode na stvareh, na kmetijskih pridelkih in živalih," piše župan Ocvirk.

"Predlagamo, da preučite in poskrbite za ..."

Ob tem dodajajo, da so sicer problematiko pojavljanja rjavega medveda v sevniški občini v preteklih letih že večkrat izpostavili na različnih ravneh, zdaj pa predlagajo, "da pristojne službe v sodelovanju z lovskimi družinami zadevo preučijo in poskrbijo bodisi za odreditev odlova bodisi odstrela primernega števila medvedov, ki bo vzdržna tako za okolje kot tudi za zagotavljanje večje varnosti ljudi in premoženja."

(bš)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja