Skip to main content
V Posavju -1.2° C Sobota, 29. januar 2022
26.11.2019
12:12
Pohod OZVVS, Krško
Foto: arhiv OZVVS Krško
V napovedanem, dokaj lepem jutru (napoved našega preverjenega vremenoslovca in veterana MV), so se pohodniki OZVVS Krško, 23. novembra 2019 zbrali pred gasilskim domom v Krškem.

V že večkrat prestavljenem pohodu v letošnjem letu (vreme, premalo prijavljenih, nepravi termin itd …) po poteh tajnih skladišč, je končno nastopil pravi čas. Preko 30 pohodnikov se je odzvalo na pohod prav na dan državnega praznika Rudolfa Maistra. Tisti, ki vedo za ta praznik, prav dobro vedo, kako je pomemben ta da v zgodovini za Slovenijo. Vabilu so prisluhnili tudi veterani PVDS Posavje s predsednikom in sekretarjem ter ostalimi člani. Oba predsednika združenj Božo Kosalec in Roman Kržan sta pozdravila udeležence, se zahvalila za uspešno organizacijo in številčen odziv. Nekaj veteranov se je pridružilo tudi po poti.

V gasilskem domu v Krškem smo po obvezni „dezinfekciji in mali mal'ci“, še logistično preučili potek pohoda. Glasnih pripomb ni bilo. Kasneje smo pred občino Krško, naredili še skupinsko sliko. Na stavbi pred vhodom je spominsko obeležje, kjer je zapisano, da so leta 1991 v tej stavbi varovali orožje pred obvezno oddajo takratni JLA.

Pot nas je vodila po desnem bregu Save proti HE Krško, kjer smo prečili most in nadaljevali po levem bregu Save proti Brestanici. Nadaljevali smo skozi dva predora do TEB Brestanica. Nekoč je bila to povezava od rudnika Senovo do železniške postaje Rajhenburg, danes pa kolesarska steza in pešpot. V avli TEB je spominsko obeležje na vod TO, ki je v letu 1991 od 17. julija do 20. oktobra 1991 varoval elektrarno z zaplenjenim orožjem JLA v Krakovskem gozdu. Sprejela sta nas predstavnik TEB Brestanica in predsednik KS Brestanica Vlado Bezjak. Sledila je še skupinska slika, kratko okrepčilo, obujanje spominov nekaterih udeležencev in vrnitev po isti poti nazaj v Krško. Vse zadeve je „nadzoroval“ sam sekretar v spremljevalnem vozilu, da le ne bi prišlo do kakšnega spodrsljaja.

Fotogalerija (Foto: arhiv OZVVS Krško):

Zaključek smo naredili prav tako pred občino Krško, oziroma še ne streljaj v gostišču Murko z druženjem, spomini in pričevanji na dogodke, ki so se nam zgodili v letu 1991. Po besedah udeležencev, je bilo zelo pohvalno. Besede pa so nanesle tudi na tiste, ki se takih pohodov niso mogli udeležiti zaradi različnih razlogov, vendar bi se radi. Prilika se bo našla že naslednji mesec, to je 6. decembra 2019, ko se organizira veteransko-častniški ples in tudi za tiste, ki se radi udeležujete proslav. Ta bo v soorganizaciji Občine Krško 26. decembra 2019, v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti v Kulturnem domu Krško. Vsem hvala za udeležbo.

Sekretar OZVVS Krško Vinko Virant
Slike: Arhiv OZVVS Krško

fotogalerija
krško

Pridružite se nam