Skip to main content
V Posavju 25.4° C Sobota, 2. julij 2022
09.05.2022
12:15
Slovenska vojska
Foto: arhiv ePosavje
Na območju Cerkelj ob Krki bo letos pet vaj, na Jadranskem udaru bo sodelovalo 650 udeležencev, je na predstavitvi vaj povedal poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske Janez Gaube.

Letos deseti Jadranski udar

BREŽICE Med 23. majem in 5. junijem bo v Sloveniji potekala 10. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022, na kateri bodo izpeljali usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev. Kot je povedal poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske Janez Gaube, bo na vaji sodelovalo okoli 650 udeležencev - certificiranih kontrolorjev združenega ognja, posadke letalskih platform, poveljniki do ranga divizije in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Med sodelujočimi bo okoli 400 pripadnikov iz 25 zavezniških in partnerskih držav.

12 helikopterjev in 30 letal

Na vaji bo sodelovalo 12 helikopterjev, od tega iz Slovenije helikopterji Bell 206, Bell 412 in Cougar AS AL532, iz Črne Gore Bell 412 in Bell 505, iz Romunije IAR 330 Puma in španski Eurocopter Tiger. Letos upamo, da bodo španski Tigri leteli nad daljnovodi. Več bo letal, iz Češke bo priletel Aero L-159, Nizozemci bodo sodelovali z letalom L39, Avstrijci s Pilatusom PC-7, Slovenci, Hrvati in Nemci bodo na vaji leteli s Pilatusi PC-9 (Nemci tudi z Lear Jet 35), s španske amfibijske ladje Juan Carlos I bodo vzletala letala Harrier.

F-16, letališče Cerklje ob Krki

Pisana zasedba nadzvočnih letal

Bolj pisana od dosedanjih vaj bo zasedba sodelujočih nadzvočnih letal. Nemci in Italijani bodo prispevali letala Eurofighter 2000 (Italijani še letala Tornado), Američani bodo iz vojaške baze Aviano sodelovali z letali F-16, iz letalonosilke Harry S. Truman pa bodo prispevali letala F-18 Hornet.

Na štirih lokacijah

Vojaška vaja Jadranski udar 2022 bo potekala na štirih lokacijah po državi - na osrednjem vadbišču Slovenske vojske na Počku, na širšem območju občine Ribnica, Bohinj in Idrija. Na zadnjih treh lokacijah bodo letalniki simulirali letalsko podporo, na osrednjem vadbišču pa bo nekaj več akcije. 

Neprekinjeno 72-urno uspodabljanje

V sklopu vaje bo tudi letos potekalo neprekinjeno 72-urno usposabljanje, prek Cerkelj ob Krki in Trbovelj prek vadišča Crngrob na območju Kranja do Rakovega Škocjana in Postojne, vaja pa se bo 2. junija zaključila na vadbišču Bloška polica. Usposabljanje v nočnem času bo podpiralo tudi letalo, kot pravi poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Janez Gaube, na višini nad 1500 metrov. Ob tem bodo predhodno usklajene aktivnosti potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo le mogoče, za okolico nemoteče, izpostavlja Gaube. Na terenu bo manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

slovenska vojska
brežice
krško

Pridružite se nam