Skip to main content
V Posavju 22.4° C Petek, 19. avgust 2022
24.10.2019
09:15
Foto: Doroteja Jazbec
V sredinem sončnem popoldnevu je Območno združenje Rdečega križa Laško-Radeče ob soorganizacji Zdravstvenega doma Radeče prevzelo dva javno dostopna defibrilatorja.

NOVA DEFIBRILATORJA V OBČINI RADEČE

Na Obrežju in Jelovem namenu predali defibrilatorja

RADEČE Najprej so namenu predali defibrilator na območju nad radeško železniško postajo, na Obrežju - pri Blaževičevih in uro pozneje še pri garažnih prostorih Leopolda Plaznik na Jelovem.

Rdečo nit obeh dogodkov je vodil sekretar Območnega združenja RK Laško-Radeče, Vlado Marot, prisotni pa so bili tudi podpredsednica OZRK Laško-Radeče, Jožica Brilej in prostovoljci Krajevne organizacije RK Radeče, s predsednikom Miho Kunejem na čelu ter predsednik Krajevne skupnosti Radeče, Dušan Podlesnik.

Podporo pridobitvi so s svojo prisotnostjo izrazili tudi nekateri predstavniki društev, ki delujejo na območju radeške krajevne skupnosti in zaposleni v radeški občinski upravi.

Zbrane je nagovoril direktor javnega zavoda Zdravstveni dom Radeče, Franci Čeč, ki je ob dejstvu, da občani Radeč spadamo pod Urgentni center Celje, Dispečerski center Maribor, z vidika satelitskega centra pa naj bi bili umeščeni pod sevniško okrilje, izpostavil pomembnost mreže defibrilatorjev in pripravljenost zainteresiranih krajanov za vključitev v usposabljanja s področja temeljnih postopkov oživljanja. Hkrati je sporočil spodbudno novico glede načrtovane vzpostavitve sistema t.i. prvih posredovalcev, v sklopu česar naj bi tako gasilce kot tudi laike usposobili za namen aktiviranja in nudenja prve pomoči pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči.

Spregovoril je še župan Občine Radeče, Tomaž Režun, spomnil je na krizne čase radeškega zdravstvenega doma izpred nekaj let in izrazil zadovoljstvo, da so se razmere umirile, zadeve pa postavile na svoje mesto in da je močno zaznaven razvoj, tudi zahvaljujoč dobremu vodenju Čeča. Napovedal je še urejanje parkirišča in dovoznih poti do radeškega zdravstvenega doma, k izvedbi česar bosta ZD Radeče in Občina Radeče skupaj pristopila v prihodnjem letu.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Na Obrežju sta radeški župan in direktor radeškega zdravstvenega doma sta defibrilator, ki je nameščen na objektu v lasti družine Blaževič, predala Francu Branetu Zorcu, ki sicer vodi radeško Zvezo šoferjev in avtomehanikov ter radeške radioamaterje, na Jelovem pa je ključe omarice, v kateri se nahaja naprava življenjskega pomena simbolično prevzela Marija Pohar, aktivna kot prostovoljka pri pomoči zlasti starejšim.

Licenciran predavatelj laične prve pomoči, Boris Ojsteršek (diplomirani zdravstvenik) je po obeh zaključenih nagovorih in po uradni predaji naprave v uporabo, izvedel strnjeno predstavitev pravilnega rokovanja z defibrilatorjem, katero so si krajani na obeh lokacijah novoumeščenih defibirilatorjev z zanimanjem ogledali.

Prvi mož laško-radeškega Rdečega križa, Vlado Marot, je še osebno pozval krajane, naj se prijavijo na dvourno usposabljanje na to temo, saj bodo ob prejemu dodatnih informacij kot posamezniki bolj suvereno lahko ukrepali v primeru stiske oziroma srčnega zastoja.

Izražena je bila zahvala Francu Branetu Zorcu, ki se je osebno angažiral za izvedbo projekta na območju Obrežja in Stojanu Čeču, ki je kot predsednik Športnega društva Jelovo prav tako opravil levji delež potrebnega pri organizaciji dogodka na Jelovem, kjer pa sta dogodku poseben čar z glasbenim vložkom dodala domačina, mlada violinistka Lea Čeč in eden najstarejših vaščanov Jelovega, Alojz Pinoza s harmoniko in s pesmijo.

V občini Radeče je odslej skupno deset defibrilatorjev, od katerih so trije nameščeni v KS Radeče, dva na območju KS Vrhovo ter po en na Jagnjenici in na Svibnem – vsi javno dostopni 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Tri naprave pa so sicer tudi javno dostopne, nahajajo se na območju Prevzgojnega doma Radeče, Hidroelektrarne Vrhovo in v športni dvorani Radeče, vendar uporaba ni možna v vsakem trenutku, pač pa tekom obratovalnega/delovnega časa.

Še do nekaj let nazaj neizkoriščeni potenciali reševanja življenj se z vsako namestitvijo in demonstracijo uporabe tako izboljšujejo. Dejstvo namreč je, da je morda negiben človek pred nami, ki tudi diha ne, mrtev – in če ne bomo ukrepali, bo tak tudi ostal!

S široko razpredeno mrežo lokacij defibrilatorjev, katerih je po vsej Sloveniji že preko 1700, bodimo zato samozavestni in neustrašni, ko je potrebno človeku pri zastoju srca priskočiti na pomoč, tako preko takojšnje masaže srca in umetnega dihanja kot tudi uporabe defibrilatorja.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja