Skip to main content
V Posavju 8.7° C Četrtek, 2. december 2021
25.02.2020
14:02
Posvet gasilk v Štorah
Foto: Doroteja Jazbec
Skladno z letnim programom GZS in Sveta članic GZS je v soboto, 15. februarja, potekal regijski posvet za gasilke celjske in savinjsko šaleške regije - v Štorah se je skupaj z gosti zbralo 110 gasilk.

Regijski posvet gasilk v Štorah

ŠTORE Iz Gasilske zveze Radeče smo se posveta udeležile Mojca Lazar in Polona Šmrgut, obe iz PGD Jagnjenica ter Doroteja Jazbec iz PGD Radeče.

Uvodoma je po dobrodošlici z jutranjo kavo in pecivom zbrane pozdravila predsednica Komisije za članice celjske regije Jasmina Vidmar in podpredsednica Sveta članic Pavla Ponikvar, besedo sta imela tudi župan Občine Štore, ki je posvet gostila, Miran Jurkošek in podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek ter predsednik GZ Celje Sašo Farčnik, ki se je srečanja gasilk udeležil v družbi poveljnika GZ Celje Janeza Senice.

Bernarda Soršak, predsednica Komisije za članice pri GZ Celje je izčrpno predstavila Gasilsko zvezo Celje skozi čas. Gasilke dvanajstih gasilskih zvez in dveh regij je nato nagovoril tudi predsednik GZS Janko Cerkvenik, ki se je navezal na kadrovanje v gasilstvu, omenil prihajajoče zloženke in letake o pravilni rabi uniforme ter se oprl na letošnje državno tekmovanje, ki bo 23. in 24. maja na celjskem stadionu Kladivar, kar bo neke vrste generalka pred Gasilsko olimpijado 2021.

Zatem je Vasja Krenker iz PGD Ostrožno predstavil gašenje fotovoltaike in opozoril na pomembnost poznavanja različnih potencialnih nevarnosti kot tudi na varovalne ukrepe. Seznanil nas je tudi s prisotnostjo različnih snovi v sončnih celicah, kot so steklo, silicij, (težke) kovine, tekoča smola, etilen, silikon in ostalo, ter se skozi opis ob fotografijah sprehodil skozi intervencijo Bisol-a v Preboldu, kjer je potekalo gašenje sončne elektrarne leta 2011.

Po krajšem premoru se je strokovni del posveta nadaljeval s predstavitvijo na temo kemije v gasilstvu. Leon Žaberl, prav tako iz PGD Ostrožno, je gasilkam pripravil zelo zanimiv prikaz, kaj vse se dogaja ob različnih vrstah oksidacij: vse od tihe, pa do najbolj razširjene – gorenja ter tudi zelo burne kot so eksplozije in detonacije.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Medtem, ko se je večina po končanem glavnem delu, ki je potekal v dvorani Kulturnega doma Štore, odpravila nazaj proti svojim domačim krajem, se je 25 gasilk odpravilo še na ogled Poklicne gasilske enote Celje.

Tam so poklicni gasilci pokazali svoje delovne prostore, učilnico, ter seveda najbolj zanimiv del - garaže z vso tehnično opremo. Opisali so potek njihovega delovnega dne, vsakdanje delo, ki jih čaka in tudi tisto, ko so poklicani in nikoli ne vedo, na kakšne vrste zahtevnost (fizično in psihično) bodo naleteli. Posebej zanimiv je bil še Api center, za katerega skrbijo sami in stara gasilska avtolestev Magirus iz leta 1930, ki so jo sami obnovili.

Gasilski sobotni dan je tako za članice minil skozi druženje, dragoceno izmenjavo izkušenj in v znamenju pridobivanja novih strokovnih informacij.

Doroteja Jazbec, predsednica Komisije za delo s članicami v GZ Radeče

radeče
fotogalerija
gasilci

Pridružite se nam

Novice iz Posavja