Skip to main content
V Posavju 21.8° C Sobota, 2. julij 2022
24.12.2019
13:01
AED Smednik
Foto: Občina Krško
Z učinkovito uporabo AED naprave in izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja je mogoče rešiti marsikatero človeško življenje, predvsem na območjih, ki so geografsko bolj oddaljena od reševalcev.

Prvi posredovalci v občini Krško

Dolenja vas, Stranje, Veliki Kamen

KRŠKO S tem namenom so Občina Krško, Zdravstveni dom Krško, Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Brežice, Gasilska zveza Krško, PGD Dolenja vas, PGD Stranje in PGD Veliki Kamen sklenili dogovor o sistemski ureditvi delovanja prvih posredovalcev na območju občine. V občini Krško so izdelali tudi Načrt aktiviranja prvih posredovalcev in je namenjen zagotavljanju učinkovitega ukrepanja ob nenadnem zastoju srca posameznika. Ob nenadnem srčnem zastoju, izgubi zavesti, hudi travmi (poškodbe, prometne nesreče), zapori dihalne poti s tujkom, krvavitvi, kjer je potrebna hitra pomoč, pričakovan dostopni čas ekipe nujne medicinske pomoči (NMP) pa je daljši od 10 minut, lahko NMP Krško, ob sodelovanju prvih posredovalcev, bistveno hitreje nudi učinkovito nujno medicinsko pomoč.

Prvi posredovalci so prostovoljci, ki imajo opravljeno ustrezno usposabljanje v skladu z določili Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči. Usposabljanje je izvajal Zdravstveni dom Krško, prvi posredovalci pa so praviloma organizirani v sklopu posameznih PGD, v primeru potrebe aktiviranja pa le-to opravi Regijski center za obveščanje Brežice.

Kaj je in kako deluje AED?

Avtomatski zunanji defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna prepoznati srčni ritem ob zastoju srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Naprave so izdelane tako, da jih po zagotovilih proizvajalcev lahko učinkovito uporabljajo tudi laiki. Na območju občine Krško je trenutno nameščenih 25 javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev, občina pa bo mrežo še naprej širila.

Javno dostopen defibrilator tudi na Smedniku

Na letošnjem 24. Volkswagnovem Ljubljanskem maratonu, ki je potekal 26. in 27. oktobra, je generalni sponzor Volkswagen tekačem omogočil trening na e-stezah, na katerih so zbirali energijo za dober namen. Sredstva so namenili za sedem novih defibrilatorjev, ki so jih decembra namestili na različnih lokacijah po Sloveniji. Enega izmed njih tudi v občino Krško, in sicer v KS Raka. Pretekli teden so defibrilator, ki do javno dostopen 24 ur na dan, sedem dni v tednu namreč namestili na gasilski dom na Smedniku.

Občina Krško

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja