Skip to main content
V Posavju 22.1° C Petek, 19. avgust 2022
09.09.2020
14:08
Nov večnamenski dom na Velikih Malencah
Grafika: ePosavje.com
Na Velikih Malencah bodo na mestu sedanjega večnamenskega doma kmalu dobili nov objekt. Pogodbo za projekt so že podpisali. Kot pravi predsednik Krajevne skupnosti, bo dom velika pridobitev.

Nov večnamenski dom na Velikih Malencah

Naslednji četrtek podpis pogodbe za gradnjo

BREŽICE V brežiški občini te dni potekajo številne investicije, od gradnje vrtca v Artičah, pripravah na gradnjo vrtca v Dobovi, obnovi mostu v Cerkljah ob Krki. Nasploh je letošnje leto v občini Brežice investicijsko naravnano.

"Skrb za enakomeren razvoj vseh krajev"

Na Občini Brežice pravijo, da "ob večmilijonskih projektih gradnje vrtcev in energetskih sanacij, občina z manjšimi, a za krajane izjemno pomembnimi investicijami kot so modernizacija cest, obnove vodovodov in kanalizacij ter večnamenskih domov, skrbi za enakomeren razvoj vseh krajev ter zagotavlja pogoje za kakovostno bivanje v občini."

Starega bodo porušili, novega pa naredili

Septembra se bo tako projektom v brežiški občini pridružil še en, na lokaciji obstoječega večnamenskega doma na Velikih Malencah na naslovu Velike Malence 18A bodo namreč porušili obstoječi objekt in začeli z novogradnjo novega večnamenskega doma. V četrtek, 3. septembra, so podpisali pogodbo z izvajalcem del, podjetjem SL Inženiring Boršt d.o.o..

Nov dom in nov prostor za druženje

"To je edini prostor, kjer se lahko družimo"

In kaj bo nov dom pomenil krajanom? Kot pravi predsednik Krajevne skupnosti Velike Malence Robert Veličevič, "bo nov dom pomenil prostor za druženje. Dom bo veliko pomenil otrokom, sama vas nima nobenega igrišča. Tu se zbirajo otroci, imajo prireditve ob materinskem dnevu, pustovanja, obiske Dedka Mraza in Miklavža ter seveda rojstne dneve." V vasi deluje Turistično društvo Velike Malence, letos praznujejo 50-letnico. "To je edini prostor v vasi, kjer se lahko družimo," dodaja Veličevič.

Dom je bil dvakrat tudi poplavljen

Dom na Velikih Malencah so udarniško začeli graditi okrog leta 1962. "Vaščani so s svojimi prispevki, rokami in samokolnicami počasi začeli graditi objekt do faze, v kateri je zdaj," je še povedal sogovornik. V vseh teh časih ga je dvakrat poplavila tudi reka Krka, leta 1990 in 2010. "Takrat je bil dom zelo poplavljen, vode je bilo v domu nekje 40-50 cm."

Dom je dotrajan, potrebna je gradnja novega

"Občina ga bo financirala iz lastnih sredstev"

"Ugotovili smo, da je dom dotrajan in je potrebna gradnja novega. Na tem mestu bomo uredili oporne zidove in okolico. Dom bo stal okoli 450.000 evrov, občina ga bo financirala iz lastnih sredstev," pa je ob podpisu pogodbe povedal brežiški župan Ivan Molan. "Že od leta 2012 so želje, da bi začeli z gradnjo novega doma. Vmes je prišlo do spremembe zakonodaje in pobuda krajanov, da se dom izgradi v manjši in racionalnejši obliki. V lanskem letu smo pridobili gradbeno dovoljenje, zdaj je podpisana pogodba. Rok za dokončanje del je 30.9.2022."

Dokončanje že spomladi 2022?

Molan: "Vse bo odvisno od finančne situacije občin"

A če bodo v Brežicah imeli dovolj sredstev, bi lahko z gradnjo tudi pohiteli. "Če bodo v rebalansu proračuna zagotovljena sredstva, bi si želeli z izvajalcem dogovoriti o dokončanju del spomladi leta 2022. To si želi tudi izvajalec in vse bo odvisno od finančne situacije občin."

S prvo fazo in rušenjem objekta bodo pričeli že letos

Po besedah Jureta Lopatiča, predstavnika izvajalca del SL Inženiring, bodo s prvo fazo in rušenjem objekta pričeli že letos. "Ta dela naj bi bila dokončana do konca oktobra. Novembra bi potem začeli s temelji, nosilno konstrukcijo, pritličjem, nadstropjem in streho. V letu 2021 do septembra, oz. oktobra načrtujemo zaključitev objekta, vključno z opornim zidom in vso zunanjo infrastrukturo.

Energetsko varčen objekt

Ogrevanje s toplono črpalko

Kot pravi Lopatič, objekt ni zahteven, je pa posebnost ta, da ima na zahodni strani dvorano in na vzhodni strani tehnične prostore. "Dvorana ima malenkost večji razpon in je vsa konstrukcija armirano-betonska, opeka ima samo polnilno funkcijo," dodaja sogovornik. Ogrevanje v objektu bo urejeno s toplotno črpalko, celoten objekt pa bo energetsko varčen.

(eP, bš)

brežice
video

Pridružite se nam