Skip to main content
V Posavju 3.5° C Sobota, 26. november 2022
30.06.2020
10:45
Dom krajanov, Zdole
Grafika: ePosavje.com
Na Zdolah so namenu predali novi objekt – Dom krajanov, ki je namenjen druženju in različnim aktivnostim, prostore pa nudi tudi krajevni skupnosti, vrtcu, župniji in društvom. Več v nadaljevanju.

Nov večnamenski dom na Zdolah

"V objekt smo umestili veliko dejavnosti"

KRŠKO Naložba je sicer plod dogovora občine, krajevne skupnosti in župnije, ki so sofinancirale izgradnjo doma. Novi objekt na Zdolah je namenjen predvsem druženju in različnim aktivnostim.

"Izgradnja tako velikega objekta je za našo krajevno skupnost velika pridobitev"

"Izgradnja tako velikega objekta je za našo krajevno skupnost velika pridobitev. Hkrati je bil to tudi velik izziv. V objekt smo umestili veliko dejavnosti, zato smo projekt izvedli s soinvestitorjema, Občino Krško in Župnijo Krško - Videm ob Savi," nam je ob novi pridobitvi povedal Marjan Zorko, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Zdole.

Dvorana s 120 sedeži in dvoodelčni vrtec

Kaj je v pritličju?

Najpomembnejši prostor za krajevno skupnost je dvorana s 120 sedeži, ki bo služila za izboljšanje kulturnega in družabnega življenja v kraju. "Poleg tega imamo v pritličnih prostorih sejno sobo za namen delovanja Krajevne skupnosti Zdole in ostalih društev. V domu so umeščeni skupni prostori, kot so sanitarije, čajna kuhinja, kurilnica in prostor za delovanje Župnije Krško - Videm ob Savi," še dodaja Zorko.

"Izgradnja tako velikega objekta je za našo krajevno skupnost velika pridobitev. Hkrati je bil to tudi velik izziv."

In kaj v zgornjih prostorih?

V prvo nadstropje se bo iz Doma Bena Zupančiča preselil dvooddelčni vrtec, v mansardi pa se nahajata dve stanovanji. Sama ideja o izgradnji objekta je sicer stara že več kot deset let. "To je bila posledica tega, da je zdolski vrtec potreboval prostore za novo učilnico. Število predšolskih otrok je vsako leto naraščalo, kar nas je zelo veselilo. S tem smo namenili dvorano v Domu Bena Zupančiča za to učilnico. S tem so bili krajani prikrajšani, izgubili smo prostor za večje prireditve. Leta 2015 smo pristopili k naročilu idejne zasnove za nov objekt in kasneje tudi za vso ostalo dokumentacijo," je še povedal Zorko.

"Projekt so dolgo načrtovali in objekt z nestrpnostjo pričakovali"

Krški podžupan Vlado Grahovac ob tem dodaja, da je investicija potekala v letu dni. "Investicija je zelo pomembna za celotno krajevno skupnost in njihove krajane. Ta projekt so zelo dolgo načrtovali in z nestrpnostjo pričakovali. To pove tudi podatek, da je Krajevna skupnost Zdole v projekt vložila v projekt 300.000 evrov lastnih sredstev, 35.000 sredstev v gradnjo doma je prispevala Župnija Videm. Njim gre tudi zahvala za projekt, da se je projekt umestil v ta prostor. Odstopili so namreč zemljišče, na katerem večnamenski dom stoji," dodaja Grahovac.

"V objekt smo umestili veliko dejavnosti, zato smo projekt izvedli s soinvestitorjema, Občino Krško in Župnijo Krško - Videm ob Savi"

Kolikšna je vrednost projekta?

Celotna vrednost projekta je znašala milijon evrov. "Od tega Občina pričakuje okrog 580.000 evrov državnih sredstev, razliko je prispevala občina iz svojega proračuna," je pove podžupan.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Zapis dopolnjujemo.

(eP)

krško
posavski tednik
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja