Skip to main content
V Posavju 20.5° C Sobota, 2. julij 2022
13.01.2020
17:26
Grafika: Občina Krško
Dodobra smo že zakorakali v novo leto, ob tem pa smo župane občin Krško, Sevnica in Brežice vprašali, kakšni so načrti ter želje in pričakovanja za leto 2020. Najprej poglejmo v občino Krško.

Proračuna za leto 2020 in 2021 sprejeta

Občina Krško v letu 2020

KRŠKO V Krškem so že pred novim letom sprejeli proračuna za leti 2020 in 2021 ter si s tem odprli možnosti, da lahko začnejo z investicijami takoj po novem letu. "Priprava investicij zahteva določen čas in glede na to, da po navadi začenjamo poleti s fizično vgradnjo, je seveda to zelo dragoceno, da lahko začnemo pravzaprav kmalu po novem letu," pove krški župan Miran Stanko.

Za 17 milijonov evrov naložb

Za leto 2020 proračun krške občine na prihodkovni strani znaša 39,1 milijona evrov, na odhodkovni pa 41,7 milijona, od tega nekaj več kot 17 milijonov evrov za naložbe. "Pomembno se mi zdi tudi to, da se bo izvajalo v naslednjem letu torej drugi del participativnega proračuna, kajti v letu devetnajst smo sprejeli vse potrebne akte in predvsem izbrali projekte, začeli pa bomo tudi s fizično izvedbo le teh," dodaja Stanko.

Izgradnja vrtca na Senovem in knjižnice v Krškem 

Med pomembnejše projekte v letu 2020 vsekakor sodi izgradnja vrtca na Senovem, ki naj bi potekala še v letu 2021. "Potem pa seveda tudi sama izgradnja knjižnice, kjer so se v preteklem letu izvedle samo arheološke raziskave, sedaj pa je odprto, da lahko začnemo graditi. Precej denarja bo namenjeno ravno tako za cestni program, potem za različne obnove ulic, pločnikov itn. To so pomembnejše vsote, drugače pa skupaj predvidevamo investicij za slabih 18 milijonov evrov, kar je glede na 40 milijonski proračun zelo veliko," še pove Stanko.

Obnova Ceste krških žrtev

Občina Krško je v sodelovanju z državo decembra zaključila z dolgoletnim projektom izgradnje obvoznice, eden pomembnih delov tega projekta pa je tudi to, da je treba obnoviti Cesto krških žrtev od centralnega mostu do nakupovalnega središča. "Tukaj vodimo pogovore z državo oziroma z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo, da bi pristopili k obnovi, preden bo ta ulica postala mestna ulica, ko se bo prekategorizirala sedanja obvoznica v državno cesto. To se mi zdi ena pomembnejših zadev. Drugače pa je tukaj tudi most v Podbočju, kjer bo še veliko naporov potrebnih zato, da bomo prišli enkrat do betonskega, stalnega mostu, ki bo brez omejitev nosilnosti in bo omogočal promet zaledju Gorjancev,"  dodaja Stanko.

(bš, eP)

krško
video

Pridružite se nam