Skip to main content
V Posavju 20.5° C Četrtek, 7. julij 2022
28.06.2021
09:13
Foto: Petrol
Vam je zopet vroče? Ohladite se z nakupom klimatske naprave. A kakšne? Berite dalje!

Izbor klimatske naprave, ki bo prava za vaš dom

Dolgo in vroče poletje, ki je pred vrati, ohladite z nakupom klimatske naprave. A kako izbrati pravo? Bo za vaš prostor boljša klima brez zunanje enote ali pa prenosna klima? Morda se je vseeno pametno odločiti za nakup klimatske naprave z montažo?

Pri odločitvi naj vas vodijo zakonitosti prostora, v katerega želite klimo namestiti. V njem se lahko namreč nahajajo cevi ali druga inštalacija, kar preprečuje namestitev zunanje enote klime. Po drugi strani se morda za zunanjo enoto klime ne morete odločiti, ker bi takšna namestitev kazila vašo fasado.

Ne glede na to, kateri tip klime boste izbrali, pa je dobro, da najprej razmislite o strošku nakupa klimatske naprave. Tudi tu namreč velja, da boste za malo denarja dobili bore malo “muzike”. Cenejša in manj učinkovita klima bo porabila več energije, vas slabše hladila, na koncu pa boste za elektriko plačali več.

Kdaj izbrati nakup klimatske naprave z montažo?

Če doma lahko namestite klimatsko napravo, ki je sestavljena iz notranje in zunanje enote, bo za vas najbolj pravi nakup klimatske naprave z montažo. Ta je v primerjavi z drugimi tipi klim bistveno bolj zmogljiva.

Za namestitev zunanje enote klimatske naprave z montažo boste na fasado morali namestiti primerne nosilce, takšne, ki bodo zagotavljali nemoteno kroženje zraka. Nemoteno kroženje zraka je za delovanje vaše nove klimatske naprave ključno tudi, ko govorimo o notranji enoti. Te tako ne gre namestiti v ozek hodnik, za zaveso ali nad omaro. In še nasvet: za kar najbolj brezskrbno poletje vgradnjo klimatske naprave z montažo prepustite strokovnjakom, saj boste tako lahko prepričani v njeno najbolj pravo namestitev.

V poštev lahko pride tudi klima brez zunanje enote

Dejstvo, da na fasado ne morete namestiti zunanje enote klime, pa še ne pomeni, da vgradna klima ne bo prava za vas. Klima brez zunanje enote lahko namreč vaš prostor hladi tudi v tem primeru.

Takšna klima za hlajenje uporablja zunanji zrak, zato boste morali, da bi klima brez zunanje enote delovala, skozi zid izvrtati dve odprtini. Klima brez zunanje enote se od "navadnih” klim razlikuje po tem, da se celotni hladilni proces odvija v eni sami enoti. Tako deluje podobno kot prenosna klima in hladijo predvsem prostor, v katerem se nahajajo.

Kaj pa prenosna klima?

Kaj pa ko v poštev ne pride ne nakup klimatske naprave z montažo, ne klima brez zunanje enote? Takrat lahko vaš dom hladi prenosna klima.

Gre za najbolj enostavno izbiro klimatske naprave, saj za namestitev prenosne klime ne boste potrebovali montaže in ne gradbenih posegov v stene. Klimo samo postavite v prostor, ki ga želite ohladiti, priključite na elektriko in že vas bo osvežil hladen zrak. Prenosna klima je sicer manj učinkovita in najverjetneje tudi glasnejša od vgradne, a je vseeno praktična rešitev za prostore, kjer zaradi oken, cevi ali drugih inštalacij druge klimatske naprave ne pridejo v poštev.

oglasna novica
petrol

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja