Skip to main content
V Posavju 23° C Četrtek, 11. avgust 2022
03.06.2022
13:36
Napovedi vremenoslovcev za četrtek so se uresničile, proti večeru se je (tudi) čez Posavje zapeljala nevihtna celica z močnim vetrom, nalivi in grmenjem. Največ težav beležijo v občini Sevnica.

Zvečer možni močnejši nalivi

Vodnatost večine rek je ustaljena s trendom počasnega upadanja, nekoliko hitreje pa upadajo reke v porečju Kolpe in Pesnica. Danes se bodo pretoki rek sprva počasi zmanjševali, popoldne pa bodo narasle reke v severni Sloveniji, proti večeru in ponoči pa lahko tudi drugod po Sloveniji. Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke, predvsem v severnem, vzhodnem, jugovzhodnem in osrednjem delu države.

Razlivanje in zastajanje meteornih ter zalednih voda

Ob tem so možna razlivanja in zastajanja meteornih ter zalednih voda. V petek čez dan bo Sava v srednjem in spodnjem toku še nekoliko naraščala, pretoki drugih rek pa se bodo zmanjševali. Tudi v soboto se bodo pretoki rek počasi zmanjševali.

Radarska slika padavin (vir: ARSO):

IZ MINUTE V MINUTO:

(13:37) IZREDNI BILTEN CENTRA ZA OBVEŠČANJE REPUBLIKE SLOVENIJE

Po meteorološki prognozi Agencije Republike Slovenije za okolje se bodo pozno popoldne in zvečer v notranjosti države pojavljale močnejše nevihte, ki se bodo nadaljevale v prvi del noči. Možni bodo krajevni nalivi, močnejši sunki vetra in toča.

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo popoldne in zvečer, zaradi napovedanih neviht, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v večjem delu Slovenije (severozahodna, osrednja, jugovzhodna in severovzhodna Slovenija). Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Bodite pozorni na pojavljanje sprememb na tleh

Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.

(22:25) Nevihta čez Posavje

Največ dežja je padlo v Birni vasi

Po podatkih z vremenskih postaj je največ dežja padlo v Birni vasi, kjer je v kratkem času padlo 29,8 mm dežja. Podobno je bilo na drugem koncu Posavja, nevihtna celica je v Bistrici ob Sotli spustila 28,4 mm padavin. Podobne številke so zabeležili tudi v centru Sevnice, najmanj padavin je padlo v pasu čez Krško - na Bučerci so zabeležili 10,8 mm dežja, v Leskovcu 5,4 mm padavin, nekaj malega več pa v Vrhuljah.

V občini Sevnica aktivirali tri društva

Posledice večerne nevihte na območju Tržišča so pomagali odpravljati domači gasilci, za njihovo aktiviranje so z Regijskega centra za obveščanje Brežice vklopili sistem javnega alarmiranja. V neurju je razkrilo del strehe na stanovanjski hiši v naselju Nova vas ob Sotli, posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Bizeljsko.

Zalilo sosede

V naši širši okolico je bilo najhuje na območju občine Šentjernej. Tam so so zabeležili več prijav dogodkov, zalilo je več kletnih prostorov objektov, razkrite so strehe in podrta drevesa. V akciji so gasilci iz vseh prostovoljnih gasilskih društev v občini.

Nevihta, 2. junij 2022

Padavine v Posavju, 2. junij 2022 (podatek do 22:00)

Vremenska postaja Količina padavin (v mm):
Leskovec pri Krškem 5,4 mm
Bučerca 10,8 mm
Sremič 18,4 mm
Bizeljsko 17,8 mm
Kostanjevica na Krki 14,8 mm
Artiče 17,6 mm
Bistrica ob Sotli 28,4 mm
Blanca 8,8 mm
Birna vas 29,8 mm
Sevnica (občina) 17,0 mm
Senovo 26,6 mm
Sevnica (šola) 26,7 mm
Vrhulje 7,8 mm

Imate fotografije, videoposnetke? Delite jih z nami!
ePošta info@eposavje.com (WeTransfer) ali v zasebno sporočilo prek Facebooka, Instagrama ali Twitterja

(22:45) Dobova, Nova vas

V Dobovi je zalilo podvoz in podrlo nekaj dreves, v Novi vas na Bizeljskem je razkrilo streho na stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Bizeljsko in dežurni pri cestnem podjetju.

PETEK, 3. JUNIJ 2022

(08:11) Neurje v občini Šentjernej

Ob 21.30 se je silovito neurje z močnim vetrom in točo razbesnelo nad kraji občine Šentjernej. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril strehe na več objektih, na par hišah je odneslo kompletno streho, podrl številna drevesa na ceste v občini in potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike.

Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Šentjernej, PGD Šentjernej, Orehovica, Gorenje Vrhpolje, Maharovec, Mokro Polje, Cerov Log, Dolenja Stara vas, Groblje, Ostrog in Stara vas-Loka, dežurni delavci javnega podjetja EDŠ Šentjernej in dežurni delavci Elektro Ljubljana. Na terenu je bilo več kot sto gasilcev in ostalih dežurnih delavcev.

(08:11) Neurje v občini Sevnica

V večernih urah je del občine Sevnica zajelo neurje v katerem je v naselju Tržišče meteorna voda zalila dva objekta in po enega v naselju Trščina in Škovec. Vodo so izčrpali gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Tržišče, Šentjanž in Krmelj. Dežurni pri Cestnem podjetju je posredoval v Tržišču, kjer je meteorna voda  zalila del regionalne ceste.

(08:27) Neurje v občini Mokronog - Trebelno

Ob 20.50 se je silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad kraji občine Mokronog -Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot trinajst stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot petnajstih objektih in podrl več kot 150 dreves na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike.

Toča je poškodovala več kot 100 vozil

Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na fasadah objektov, oknih, žaluzijah. Toča je poškodovala več kot 100 vozil. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je zagorel drog električne napeljave.

V akciji so bili vsi gasilci v občini

Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Mokronog-Trebelno, PGD Mokronog, Sveti križ, Štatenberk, Trebelno in Velika Strmica, dežurni delavci cestnega podjetja in dežurni delavci Elektro Celje.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

(13:32) Neurje v občini Sevnica

Včerajšnje močno neurje s točo je zajelo tudi območje občine Sevnica. Povzročilo je večjo materialno škodo tako na stavbah javne infrastrukture in zasebnih objektih kot tudi na poljščinah in v vinogradih. V krajih Tržišče, Škovec, Trščina in Pavla vas je meteorna voda zalila nekatere ceste, poplavila kleti, toča je poškodovala nekaj streh ter uničila poljščine in vinograde. V Osnovni šoli Tržišče je poplavilo kletne prostore, voda je zajela tudi bencinsko črpalko v Tržišču.

V intervenciji so sodelovala tri gasilska društva in sicer Prostovoljno gasilsko društvo Tržišče, Prostovoljno gasilsko društvo Šentjanž in Prostovoljno gasilsko društvo Krmelj, skupaj 45 gasilcev z osmimi vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica danes sodelujejo pri prekrivanju strehe objekta na Škovcu. Na terenu so službe za vzdrževanje cest, ki izvajajo čiščenje zamašenih prepustov in druge ukrepe za normalno prevoznost cest.

Nadaljnji postopki bodo opravljeni skladno z navodili Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Vir: Občina Sevnica

sevnica
krško
brežice
vreme v posavju

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja