Skip to main content
V Posavju 9.8° C Ponedeljek, 25. oktober 2021
26.07.2019
14:31
Foto: Tjaša Železnik
Končuje se daljše obdobje stabilnega vremena in visokih temperatur. Čez Posavje se je zjutraj že zapeljala prva nevihtna celica, še več dežja bo predvsem v nedeljo. Velika toplotna obremenitev ostaja.

* IZ MINUTE V MINUTO: *

(18:05) V sevniški občini toča tudi v velikosti oreha

V popoldanskih urah je večji del občine Sevnica zajelo močno neurje z dežjem, vetrom in točo, ponekod tudi v velikosti oreha. Gasilci so iz sedmih objektov izčrali meteorno vodo in s cestišča odstranili več podrtih dreves. V neurju so posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica, PGD Studenec in cestna in komunalna podjetja.  

V naselju Radna poplavilo cesto

Tako je ob 15.34 v Naselju heroja Maroka v Sevnici, zaradi močnega naliva meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. nekaj minut pozneje je pri naselju Ponikve pri Studencu, občina na občinsko cesto padlo več dreves, ob 16.15 je v naselju Radna poplavilo regionalno cesto. Dežurni pri cestnem podjetju je očistil odtočni kanal.

Podrta drevesa in voda v kleti

Ob 16.09 je na glavno cesto Log-Arto, občina Sevnica, padla večja veja in ovirala prome, meteorna voda pa je ob 16.21 v naselju Arto,zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali gasilci PGD Studenec.

(17:55) Nevihtna celica, ki je prinesla toliko dežja

(17:05) V Posavju ne dežuje več

(16:25) Nevihta se je premaknila proti Gorjancem

Popoldanska nevihta se je pomaknila proti Gorjancem, na severozahodu se že kaže lepša svetloba. Na Regijskem centru za obveščanje Brežice imajo trenutno - vsaj javno dostopno - odprtih 7 intervencij v sevniški občini. Več bo znanega v nadaljevanju popoldneva.

13 klicev na 112

Na številki 112 so med 15. in 16. uro sicer prejeli 13 klicev, med 12. in 14. uro pa 6 klicev.

(16:15) Ohladilo se je...

Se je pa v tem času lepo ohladilo. V Leskovcu pri Krškem je tako v slabih dveh urah padlo s 35,7°C na 23,1°C. V Sevnici jih imajo le še 18,9°C (33,4°C je bilo ob 14.30), pol stopinje topleje je na Sremiču, na Senovem kažejo termometri 24,6°C.

(16:08) Padavine do 16. ure

  • Sevnica 44,3 mm dežja
  • Blanca 34,2 mm
  • Senovo 15,7 mm
  • Vrhulje 10,2 mm
  • Sremič 5,2 mm
  • Leskovec pri Krškem 2,6 mm

(16:05) V Sevnici padlo še dodatnih 21mm dežja

Podatki s postaje v Sevnici kažejo, da je med 15.30 in 16. uro padlo novih 21 mm dežja, tako je v eni uri tam padlo 44,2 mm dežja. Lep pralni stroj!

Drevo na cesti

Ob 15.33 je na regionalno cesto Zavratec-Rovišče, občina Sevnica, padlo drevo, ki je onemogočalo promet. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Studenec in drevo razžagali in odstranili.

(15:47) Sipka toča je padala tudi na Bohorju

(15:45) Prve težave po nevihti

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice beležijo prve intervencije - v Rovišču pri Studencu in v Sevnici.

(15:33) Prihajajo prvi podatki o količini padavin

Imamo že prve podatke z meteoroloških postaj. V Sevnici je v manj kot pol ure padlo 23.2 mm dežja, enak podatek je poslala tudi postaja z Blance. Je pa zato v Birni vasi pri Šentjanžu temperatura iz 33,8°C ob 14.50 padla na 26,6°C (15:32).

(15:30) Nevihta gre čez sevniško občino

Nevihtna celica nad Lisco se je združila s tisto pri Podčetrtku in bo pot nadaljevala mimo Krmelja, Rake naprej proti Gorjancem. Krško in vzhodneje od njega je zaenkrat na samem robu nevihte. "Tak hladen dež," bi rekli sosedje.

Napoved padavin ob 16:00 (vir: ARSO)

(15:22) Jedro celice prihaja nad Sevnico

Jedro celice prihaja nad Sevnico. V območju med Lisco, Sevnico in Blanco zaenkrat najmočneje dežuje. V Krškem nekaj težav povzroča veter, sicer pa k sreči še brez poročil o morebitni toči.

(15:17) Na Senovem tudi toča

Kot nam je sporočil bralec Andrej, je na Senovem padala tudi toča.

(15:15) Trenutno najmočneje dežuje okoli Lisce

Sodeč po radarski sliki so najmočnejši odboji (in s tem povezana količina padavin) ravno nekje severno od Lisce.

Radarska slika ob 15:05

(15:05) Med Blanco in Pijavškim že dežuje

Prve dežne kaplje v Krškem, med Blanco in Pijavškim že dežuje.

(14:50) Celica se je še okrepila

Celica se je še okrepila in bo v naslednjih 10-15 minutah prišla nad Krško.

(14:45) Nad Sremičem že temni oblaki

Nevihta še napreduje proti jugu, trenutno je vzhdoni rob nevihte pri Bizeljskem, zahodni pa še nekje višje od Lisce. Nevihta se pomika proti jugu, glavno jedro nevihte bo - kot kaže zaenkrat - nekje med Blanco in Brestanico.

(14:40) Kakšne so kaj temperature v Posavju?

Zabeležimo petkove popoldanske temperature. Leskovec pri Krškem 35,3°C, Senovo 34,7°C, Birna vas pri Šentjanžu 33,6°C, Sremič 31,4° in Vrhulje 31,2°C.

Ste naredili kakšno zanimivo fotografijo ali videoposnetek? Je pri vas padala toča?

Fotografije ali videozapise nam lahko pošljete na info@eposavje.com, v komentar na FB strani ePosavje.com ali prek zasebnega sporočila na Facebooku, Twitterju ali Instagramu.

Pridruži se nam na Facebook strani Vreme v Posavju:

(14:38) Nad Bohorjem se dogaja

Sodeč po kameri z Lisce, se nad Bohorjem že dogaja. Temni oblaki najavljajo nevihto.

(14:30) Prihaja nevihta

Med Slovenskimi Konijcami in Rogatcem se je oblikovala nevihtna celica, ki potuje proti jugu, trenutno je nekje v Šmarjah pri Jelšah in bo v naslednji uri pripotovala do Posavja. Iz radarske slike padavin je razbrati, da bi nevihta lahko pot nadaljeval proti severnem delu krške občine in nato naprej proti Gorjancem.

 

(09:25) Ob nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, bodo v petek popoldne in zvečer ob nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo.

Neurja bolj verjetna v vzhodni polovici Slovenije

"Neurja bodo najbolj verjetna v vzhodni polovici Slovenije V petek in soboto bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev," dodajajo v sporočilu.

Pridruži se nam na Facebook strani Vreme v Posavju:

(bš, ep)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja