Skip to main content
V Posavju 4° C Sobota, 26. november 2022
02.10.2019
09:35
Grafika: Ansat TV
V Splošni bolnišnici Brežice so prejšnji teden namenu predali novo CT napravo in laboratorijsko opremo. Nov aparat je velika pridobitev za bolnišnico, letos načrtujejo več kot 3.000 pregledov.

Nakup nove CT naprave za Splošno bolnišnico Brežice

"Vse te stare naprave so nam v lanskem letu odpovedale"

BREŽICE Kot je dejala direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar, je bila odločitev o nakupu nove CT naprave in laboratorijske opreme nujna. "Vse te stare naprave so nam v lanskem letu odpovedale, popravila več niso bila možna, zato smo se pač morali odločiti, da nakupimo nove, saj brez teh osnovnih diagnostičnih aparatur bolnišnica ne more opravljati svojega poslanstva."

Vrednost naložbe nekaj manj kot 1,2 milijona evrov

Vrednost naložbe je znašala nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, od tega je vrednost CT naprave 763 tisoč evrov, priprava prostora za CT 190 tisoč evrov, nove laboratorijske naprave pa dobrih 210 tisočakov. Vsa sredstva je morala zagotoviti brežiška bolnišnica. Hribarjeva ob tem pove, da so za pomoč zaprosili okolje, donatorje, različna podjetja in lokalne skupnosti. "Priskočili so nam na pomoč, tako da smo zbrali 150.000 evrov namensko za nakup CT naprave, Občina Brežice je zagotovila 100.000 evrov, Občina Krško 20.000 evrov, Občina Sevnica 10.000 evrov, od različnih podjetij pa smo dobili dodatnih 20.000 evrov," še pove direktorica.

Leta 2016 opravili 1.700 preiskav, letos jih načrtujejo več kot 3.000

Nov CT aparat je velika pridobitev za bolnišnico

Nabava novega CT aparata je velika pridobitev za bolnišnico, saj je poleg za varno in kakovostno delo – poleg strokovnega znanja – potrebna sodobna oprema, pove strokovna direktorica brežiške bolnišnice Mojca Savnik Iskra. "Naš zadnji CT je bil nabavljen leta 2011, že takrat je bil po obnovi kupljen stari aparat, zato smo se v zadnjih letih kar naprej srečevali z okvarami, s popravili in z visokimi stroški, kar je povzročilo izpad dejavnosti." Zdaj pričakujejo, da bodo zadostili potrebam in opravili več preiskav. "Leta 2016 smo opravili 1.700 preiskav, leta 2017 jih je bilo čez 2.000, lani 2.600. Letos je v načrtu čez 3.000 preiskav – ob polletju smo jih opravili že 2.040," poudarja strokovna direktorica.

Želijo si tudi nov aparat za magnetno resonanco

V bolnišnici je zaposlenih 358 oseb

V brežiški bolnišnici si v bodoče želijo tudi nabave aparata za magnetno resonanco. Direktorica pa se je ob tem dotaknila tudi kadrovske situacije v bolnišnici, kjer je sicer zaposlenih 358 oseb. "Tako kot povsod, bi tudi mi potrebovali še kakšnega zdravnika. Trenutno najbolj potrebujemo pediatra, pa tudi kakšnega kardiologa in ginekologa."

O kompetencah

V zdravstvu je veliko prahu dvignil dokument o kompetencah v zdravstveni in babiški negi, ki bi med drugim moral popraviti krivice srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo enako delo kot diplomirane medicinske sestre. Hribarjeva v zvezi s tem pove, da so skladno s pravilnikom uredili napredovanje desetih srednjih medicinskih sester v diplomirane medicinske sestre. "Vendar pa se pojavlja problem tistih srednjih medicinskih sester, ki še vedno del kompetenc diplomiranih medicinskih sester opravljajo na svojem delovnem mestu." Zato računajo, da bo v bodoče ministrstvo ta problem tudi na nek način razrešilo.

Ansat TV

brežice
posavski tednik
splošna bolnišnica brežice
video
ansat tv

Pridružite se nam