Skip to main content
V Posavju 23.5° C Petek, 25. junij 2021
27.05.2021
13:11
Novi prostori za oddelke OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško
Grafika: ePosavje.com
Občina Krško je na Vidmu našla začasno rešitev pomanjkanja prostora v objektu osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja Krško, ko so skupaj z Občino Krško na Vidmu uredili in obnovili hišo.

Na Vidmu novi prostori za oddelke OŠ dr. Mihajla Rostoharja

KRŠKO Od starejše občanke je občina skupaj s šolo za obdobje petih let (oz. do izgradnje novega objekta v starem mestnem jedru) v najem prevzela enostanovanjsko hišo na Vidmu na Cesti 4. julija, kjer bo dovolj prostora za štiri oddelke posebnega programa s skupno 26 učenci z učitelji in varuhi. V hiši sta Občina Krško in OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško v preteklih mesecih uredili učilnice ter učno stanovanje s kuhinjo, dnevno sobo in kopalnico.

Za naložbo, ko so nabavili opremo, obnovili elektro in strojne instalacije, stavbno pohištvo, talne obloge in uredili zunanjost z dostopno potjo in parkirišče, iz občinskega proračuna namenili skupno 106.000 evrov.

"Prvi primer reševanja problematike praznih objektov"

"Najemnina hiše znaša nekaj manj kot 300 evrov mesečno, a sta se občina in najemodajalka dogovorili o pobotu najemnine z vlaganji v objekt. Lastnica hiše je namreč varovanka doma starejših občanov, oskrbnino pa ji doplačuje Občina Krško. To je prvi primer reševanja problematike praznih objektov, v katerih lokalna skupnost najde potencial za potrebe javnih zavodov," pravijo na Občini Krško.

Fotogalerija (Foto: OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško):

"Možnost za opolnomočenje naših starejših učencev"

Ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja dr. Barbara Smolej Fritz poudarja, da so z novimi prostori pridobili novo širino, "predvsem pa možnost za opolnomočenje naših starejših učencev, ki se poleg ostalega soočajo tudi z znižanimi prilagoditvenimi funkcijami oz. spretnostmi. Primanjkljaji v prilagoditvenih spretnostih se pomembno odražajo na področjih govora in komunikacije, skrbi zase, samostojnosti, socialnih spretnostih, učnih in delovnih zmožnostih, funkcionalnih učnih sposobnostih, sposobnostih praktičnih znanj, skrbi za lastno varnost."

"Samostojnejše, kvalitetnejše in bogatejše življenje naših učencev"

"Z novimi prostori lahko pedagogi, poleg ohranjanja in poglabljanja že pridobljenega znanja, pomembno vplivamo in razvijamo znanja, spretnosti in veščine, ki našim učencem tlakujejo pot v lažje in spretnejše vključevanje v vsakodnevno življenje. S tem povečujemo na eni strani sprejetost oseb s posebnimi potrebami ter na drugi samostojnejše, kvalitetnejše in bogatejše življenje naših učencev," poudarja. "Ob tem se zahvaljujemo občini Krško, da je prisluhnila našim potrebam, ter donatorjem, ki so prispevali sredstva za nakup notranje opreme."

Kot sta še dodali specialni pedagoginji Ida Ravnikar in Nataša Libenšek, so mladostniki in odrasli s posebnimi potrebami ves čas obnove budno spremljali napredek. Ob prevzemu prostorov pa so se vsi nalezli njihovega navdušenja.

O novih prostorih so učenci povedali:

Matej: Všeč mi je kuhinja, ker bomo lahko kuhali. Všeč mi je tudi kopalnica, rad jo čistim.

Kristjan: Lepo mi je v hiši. Rad pometam pred hišo, brišem prah in uživam v čiščenju oken.

Miha: Všeč mi je, da se bom naučil uporabljati pralni stroj.

Jan: V novi hiši mi je lepo. Skupaj s Tomažem poslušava Dejana Vunjaka in tudi Brendija.

Samir: V hiši je lepo.

Maj: V hiši mi je všeč, ker je veliko več prostora.

Tomaž: Všeč mi je v hiši, ker bom lahko gledal televizijo in se družil s prijatelji. Želim se tudi kaj novega naučiti in da bom tudi lahko počival na kavču in se vedno nasmejal, ko bo kaj novega. Najbolj pa si želim ležalnike, da se bomo lahko poleti na soncu sončili na balkonu v hiši.

Alen: Všeč mi je, da se bom naučil uporabljati pomivalni stroj.

(Občina Krško, eP)

krško
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja