Skip to main content
V Posavju 22.1° C Petek, 19. avgust 2022
03.04.2021
13:46
Krško, marec 2021
Foto: arhiv ePosavje
V začetku tega tedna so se na treh srečanjih srečali predstavniki občinskih otroških parlametnov.

Občinski otroški parlamenti v Posavju

Od ponedeljka do srede

KRŠKO V ponedeljek, 29. marca 2021, je potekal 31. občinski otroški parlament osnovnih šol občine Brežice, v torek, 30. marca 2021, so se srečali predstavniki osnovnih šol občine Krško in Kostanjevica na Krki, ter v sredo, 31. marca 2021, še mladi iz osnovnih šol občin Sevnica in Radeče.

Tudi letos žal prek ZOOMa

Zaradi ukrepov in prepovedi druženja so tudi letošnji občinski otroški parlamenti v Posavju potekali preko spletne aplikacije ZOOM.

Mladim so se poleg mentorjev in nekaterih ravnateljev na spletnem srečanju pridružili podžupanja Občine Brežice ga. Mila Levec, župan Občine Krško mag. Miran Stanko, župan Občine Kostanjevica na Krki g. Ladko Petretič, župan Občine Sevnica g. Srečko Ocvirk in župan Občine Radeče g. Tomaž Režun. Mlade je na vsakem parlamentu pozdravil in nagovoril predsednik ZPM Krško g. Vinko Hostar.

Vsa tri srečanja je vodil koordinator OP za Posavje in strokovni sodelavec ZPM Krško Uroš Brezovšek. Mladi parlamentarci so se v tem šolskem letu zopet pripravljali na temo Moja poklicna prihodnost in iskali možnosti, ki se jim ponujajo v nadaljnjem življenju.

Soočenje argumentov za posamezno trditev

Tokratni parlamenti so potekali v soočenju argumentov za posamezno trditev – 'Pro et contra'. Šole so ob pričetku izžrebale pozicijo in nato predstavile svoje argumente. Postavljene trditve so bile:

  •  Ali je boljša izbira poklicne šole ali gimnazije?
  • Je pri izbiri poklicne poti najpomembnejši vpliv okolja (staršev, vrstnikov ...) ali lastna želja?
  • So za uspeh v šoli najpomembnejše razvite delovne navade ali so pomembnejše sposobnosti in talent?
  • Je pomembneje, da izberemo poklic, v katerem uživamo - poklicanost poklicu ali pa izberemo poklic, pri katerem veliko zaslužimo?
  • So pri 15. letih otroci sposobni samostojnega življenja – življenje v dijaškem domu in skrb zase?
  • So nekateri poklici samo za ženske, drugi samo za moške?
  • Ali bodo posledice epidemija covida-19 vplivale na poklicne odločitve mladih?

Posavje bodo predstavljali učenci OŠ Velika Dolina, Podbočje in Tržišče

Sodelujoči na posameznem parlamentu so glasovali za šolo, ki jih je najbolj prepričala s svojo argumentacijo in tako izbrali svoje predstavnike za Nacionalni otroški parlament. Ta bo potekal 21. aprila 2021, preko spletne aplikacije Zoom. Predstavniki posavskih šol bodo učenci OŠ Velika Dolina, OŠ Podbočje in OŠ Tržišče.

ZPM Krško

krško
brežice
sevnica
radeče
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja