Skip to main content
V Posavju 11.9° C Petek, 20. maj 2022
07.12.2020
10:23
Prostori za VDC Krško - Leskovec v Brežicah
Grafika: ePosavje.com
Prenovljeno pritličje objekta bivšega Doma upokojencev Brežice je po zaključeni prvi fazi revitalizacije stavbe pred dobrim mesecem že sprejelo svoje prve stanovalce.

Novi prostori v bivšem domu upokojencev Brežice

Dodatne bivalne enote

BREŽICE Brežiška enota Varstveno delovnega centra Krško – Leskovec se je konec oktobra vselila v obnovljene prostore nekdanjega doma upokojencev. Na tej lokaciji izvajajo institucionalno varstvo za svoje uporabnike iz občine Brežice. "Pred tem so bili namreč prebivalci, oziroma uporabniki naših storitev, razseljeni po celotni Sloveniji v različne ustanove, sedaj se je pa pojavila priložnost, da se preselijo v matično občino in imajo enako storitev v matični občini," pove Andrej Romih, direktor VDC Krško – Leskovec.

Uporabniki se vračajo v domače okolje

To, da se preselijo v matično občino in imajo enako storitev v matični občini, je za uporabnike več kot dobrodošlo, dodaja Romih. "V domačem okolju se lažje srečujemo z domačimi svojci, to jim je tudi poznano okolje, tako da lahko tudi gredo bolj samostojno v svoje okolje in mesto."

Dom bodo lahko nudili 15 uporabnikom

Trenutno je v bivalnih enotah že nastanjenih devet uporabnikov. "Nekaj uporabnikov še čakamo, ker je pač situacija takšna, da niso možne premestitve iz občine v občino. Drugače pa so uporabniki, ki so naseljeni vse dni v letu, v bistvu so nekako na ta način, kot je dom starejših," še doda Romih.

Poleg dnevnega varstva tudi vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji

Poleg programa dnevnega varstva, ki se nahaja v teh prenovljenih prostorih, brežiška enota VDC-ja izvaja tudi vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. 

Obnovo doma so začeli avgusta lani

Znesek celotne investicije bo znašal okoli dva milijona evrov

Občina Brežice je z obnovo objekta pričela v avgustu 2019. Celotna vrednost dvoletnega projekta prve faze investicije je znašala 770 tisoč evrov z davkom na dodano vrednost, od tega na podlagi Dogovora za razvoj regij pričakujejo 190 tisočakov iz evropskih kohezijskih sredstev.

Tudi prostori za Ozaro, Društva upokojencev in Sopotnike

"Seveda si v občini želimo še več, saj smo se pred leti precej trudili, da nam je uspelo pridobiti ta bivši dom nazaj v last in ga v tem trenutku obnavljamo. Nadaljujemo pa tudi z bivalnimi enotami za upokojence, prav tako pa naj bi bili v tem domu tudi prostori za Ozaro, društva upokojencev in pa tudi za oskrbovance Sopotnika, ki prav tako nudi brezplačne prevoze za starejše ljudi v naši občini," pa je dodal brežiški župan Ivan Molan.

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja