Skip to main content
V Posavju 16.4° C Torek, 27. september 2022
18.03.2021
18:54
Obnova železnega mostu čez Krko v Brežicah
Grafika: ePosavje.com
V Brežicah bodo z obnovo železnega mostu čez Krko in betonskega povezovalnega dela med Krko in Savo končali v poletnih mesecih. V Brežicah pravijo, da je obnova te cestne povezave v občini zahtevna.

Obnova železnega mostu čez Krko bo končana v poletnih mesecih

BREŽICE V Brežicah so lani zaključili z obnovo železnega mostu čez Savo pod hidroelektrarno Brežice. Projekt obnove dotrajane cestne povezave med štajerskim in kranjskim delom občine že nekaj časa nadaljujejo na mostu čez Krko in kot napovedujejo na Občini Brežice, bo obnova tega mostu ter betonske povezave med obema rekama končana v poletnih mesecih.

Most čez Krko je spomeniško zavarovan

Skupna vrednost prenove obeh mostov in vmesnega dela je okoli 2,5 milijona evrov

"V letošnjem letu bomo zaključili prenovo mostov čez Savo in Krko, gre za železna mostova in vmesni betonski del. V lanskem letu smo dokončali most čez Savo, v letošnjem letu pa še vmesni betonski del in most čez Krko. Gre za spomeniško zavarovan most, ki je železen. Vrednost del na mostu čez Krko in tega vmesnega dela je 1,3 milijona evrov, skupna vrednost bo okoli 2,5 milijona evrov in bo to ena večjih investicij v posodobitev mostov v občini Brežice," je ob tem povedal brežiški župan Ivan Molan.

Na mostu čez Krko bo potrebno odstraniti celotno betonsko ploščo

Obnova leta 1906 zgrajenega mostu je, tako na Občini Brežice, zahteven projekt v izvedbenem in finančnem smislu. Občina namreč za obnovo obeh mostov in vmesnega povezovalnega dela namenja namenja lastna proračunska sredstva. Na mostu čez Krko bo potrebno odstraniti celotno betonsko ploščo, na kateri je vozišče. 

Dodatna notranja konstrukcija

Posebnost obnove mostu čez Krko je tudi ta, da je potrebna dodatna notranja konstrukcija. Ta je most dvignila most za nekaj centimetrov in ga s tem razbremenila. Zdaj bodo na mostu čez Krko začeli z zamenjavo vozlišč, nato bodo odstranili betonsko ploščo in namestili novo. Nato bodo uredili še hidroizolacijo mostu, peskanje, protikorozijsko zaščito in železne konstrukcije še pobarvali.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Obnova povezovalnega dela med obema mostovoma

V teh dneh poteka tudi obnova betonskega dela povezave med obema mostovoma, trenutno poteka izvedba novih mostnih stikov - dilatacij. Po odstranitvi dotrajanega asfalta bodo vozišče preplastili, obnovili robne vence in ograjo tudi pobarvali.

V PETEK: Kdaj bo končana obnova lesenega mostu čez Krko v Cerkljah?

(eP)

brežice
video
fotogalerija

Pridružite se nam