Skip to main content
V Posavju 1° C Petek, 3. december 2021
21.02.2020
17:41
Cvrtje krofov, olje sodi v rumen zabojnik
Grafika: ePosavje
Prihajajo pustni dnevi, ko bo iz naših kuhinj zadišalo po krofih. Ob tem vas v nadaljevanju želimo opomniti, zakaj odpadnega jedilnega olja ne smemo zliti v kuhinjski lijak ali stranišče.

Zbiranje odpadnega jedilnega olja

Zakaj odpadnega olja ne zlivamo v kuhinjski lijak ali stranišče?

KRŠKO Posavska komunalna podjetja so se združila v projekt Olje nekoliko drugače, v katerem so se v skrbi za trajnostno rešitev problematike jedilnega olja v projekt priključili vsi najpomembnejši deležniki od Radeč do Brežic. Odpadno jedilno olje je namreč za okolje zelo obremenjujoč odpadek, zato moramo poskrbeti, da ga ne mešamo z ostalimi odpadki in ne zlivamo v odtoke ali neposredno v naravo.

V kanalizaciji se hitreje namnožijo glodavci

Odpadno olje lahko namreč v kanalizacijskem omrežju zamaši cevi in otežuje proces čiščenja na čistilnih napravah, onemogoča kroženje kisika in zelo škoduje favni in flori. Tako se zaradi odpadnega olja v kanalizaciji hitreje namnožijo majhni glodavci, predvsem podgane.

Liter odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži 1 milijon litrov vode

Ali ste vedeli, da liter odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži kar 1 milijon litrov vode? Če upoštevamo, da prebivalec Slovenije v povprečju odvrže 10 litrov odpadnega olja na leto in če ga odvrže na nepravilen način, lahko s tem onesnaži 10 milijonov litrov vode.

Posoda za odpadno olje

In kako zbiramo odpadno jedilno olje?

S pravilnim ravnanjem z odpadnim oljem boste izkazali svojo odgovornost do olja. Odpadnega olja tako ne mešamo z vodo, mastmi in ostalimi vrstami odpadnih olj - odpadnim hidravličnim oljem, strojnim in drugim mazalnim oljem, tekočino za toplotno izolacijo ali prenos toplote. V sklopu projekta Olje malo drugače so tako postavili mrežo zbiralnic odpadnega jedilnega olja, zbirno rumeno posodo lahko največkrat opazite ob ekoloških otokih.

Ko odpadno jedilno olje:

  • Ohlajeno olje prelijte v hišno posodico, odpadno plastenko ali steklen kozarec,
  • zaprto posodo hranite na balkonu ali v notranjih prostorih,
  • ko vsebino napolnite, jo oddajte v zbirno posodo po posavskih lokacijah.

Brezplačen prevzem posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja

Ob tem dodajmo, da lahko posodice za zbiranje odpadnega olja v gospodinjstvih še vedno brezplačno prevzamete v sprejemni pisarni družbe Kostak na Leskovški cesti 2a v Krškem ter na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, seveda pa lahko v Spodnji Stari grad vse leto odpadno jedilno olje tudi pripeljete.

(bš)

vsak en korak
kostak krško
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja