Skip to main content
V Posavju 27.4° C Četrtek, 30. junij 2022
15.03.2022
14:27
Predavanje o okrasnih zasaditvah
Foto: Knjižnica Brežice
Na drugi četrtek tega meseca, 10. marca 2022, so v Knjižnici Brežice za svoje člane, uporabnike in druge zainteresirane pripravili brezplačno spletno predavanje.

Okrasne zasaditve na balkonu in vrtu

BREŽICE Brezplačno spletno predavanje z naslovom Okrasne zasaditve na balkonu in vrtu je vodila univ. dipl. inž. agr. Loreta Vlahović. Uvodoma smo spoznali, kako pomembno je narediti načrt in izbrati rastline, ki bodo predstavljale ogrodje naše zasaditve. Strinjali smo se, da je pri pripravi bistvena kakovostna zemlja, pri sami saditvi v korita pa ustvarjen drenažni sloj (črepinje, kamenčki idr.), razporeditev in število uporabljenih rastlin. Sadimo vedno tako globoko, kot so bile rastline prej posajene v lončkih. Posajena korita hranimo v svetlem zavetju. Če grozijo nizke temperature, rastline pokrijemo z več plastmi agrokoprene.

Skupaj sadimo rastline s podobnimi zahtevami, da ne pride do prerasta. Hkrati je treba agresivnim rastlinam nameniti dovolj prostora in jih kombinirati s podobno rastočimi rastlinami, da ne pride do »tekmovanja znotraj korita oziroma posode«.

Predavateljica je spregovorila še o dognojevanju, zalivanju, boleznih in škodljivcih na rastlinah ter prvi pomoči ob tem. Poleg spomladanskih opravil na okrasnem vrtu smo si udeleženci spletnega predavanja lahko ogledali še čudovite primere zasaditev okrasnih vrtov, travnatih teras, senčnih kotičkov, predhišnih vrtov in drugega. V zadnjih letih se posamezniki ob tem pogosto odločajo za kombiniranje enoletnic in trajnic. V barvni lestvici je letos v ospredju modra kot barva hortenzije, sivke, salvije, slaka. Modne so tudi rožnata, pink in živo rumena barva. Zasaditve naj bodo razgibane, v posnemanju narave, kar pomeni mešanico različnih rastlin. V ospredju je tako tudi privlačnost za opraševalce.

Ideje in znanja smo tokrat nabirali v spletnem okolju, v prihodnjih dneh, tednih in mesecih pa se bomo lotili dela v naravi. Pri vsem tem nam bodo v pomoč objavljene vsebine na družbenih omrežjih in spletni strani Kluba Gaia. V okviru slednje sta na voljo aplikaciji SOS diagnostik in NarediVrt.si ter mnogo drugega. Pri nas v knjižnici pa lahko prelistate še najnovejšo tiskano revijo Gaia in najdete kakšen dodaten nasvet.

Naj bodo pomladni ter vsi prihodnji meseci odeti v vam ljube barve in rastline.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja