Skip to main content
V Posavju 7.6° C Četrtek, 28. oktober 2021
08.09.2021
08:47
Oratorij Kapele - Brežice - Dobova - Artiče
Foto: Patricija Zorič
Animatorji Oratorija Kapele - Brežice - Dobova - Artiče so letos poleti v skladu z ukrepi NIJZ čez poletje organizirali tri oratorije za otroke iz celotne občine Brežice.

Oratorij Kapele - Brežice - Dobova - Artiče

BREŽICE Zaradi razmer smo število prijav na posameznem oratoriju omejili na 40 otrok, ta mesta pa so se zelo hitro, kar v 1 dnevu zapolnila, saj so bili otroci po letu izolacije željni ponovnega poletnega druženja s svojimi vrstniki.

Tema letošnjega oratorija je bil blaženi Carlo Acutis, ki smo ga spoznavali skozi film in dramsko zgodbo pod geslom: "Originalen sem!" in isto naslovno oratorijsko himno. Najprej izvedli Oratorij Brežice, ki je potekal od nedelje 18. julija do nedelje 25. julija 2021 na dvorišču brežiškega župnišča in prostorih Slomškovega doma. Odpravili smo se na izlet v Olimje, imeli nočno dogodivščino v petek zvečer, ko smo udeleženci in animatorji prespali na oratoriju. V soboto smo se ohladili z vodnimi igrami v nedeljo pa slovesno zaključili oratorij s sveto mašo.

Že v naslednjem tednu je od srede 28. julija do nedelje 1. avgusta potekal sploh prvi Oratorij Artiče v zgodovini Oratorija Kapele - Brežice - Dobova - Artiče. Tako starši kot udeleženci so nov dogodek v Artičah z veseljem pozdravili in animatorje presenetili z zaključno oratorijsko torto po nedeljski slovesni sveti maši. Za prvič je oratorij trajal le 5 dni, kjer smo si ogledali zgodbo o mladem Carlu Acutisu, ustvarjali na zanimivih delavnicah in se igrali pri velikih igrah. Veliko smo tudi peli in plesali. V Artičah smo se vsi zelo dobro počutili in zagotovo se z oratorijem vrnemo prihodnje leto!

Fotogalerija (Foto: Patricija Zorič):

Zadnji izmed treh oratorijev pa je potekal v kraju, od koder oratorij v naši občini izvira in kjer se je prvi tovrstni dogodek odvil že pred 30 leti. To so Kapele, zibelka Oratorija Kapele - Brežice - Dobova - Artiče, kjer smo prav letos z zaključnim oratorijem proslavili 30. obletnico našega delovanja. Oratorij Kapele je potekal od srede 18. do nedelje 22. avgusta. Prvič sploh smo izvedli tako imenovani maratonski oratorijski dan, ko smo se v petek zbrali ob 9h zjutraj in bili skupaj vseskozi do naslednjega dne, sobote do 15. ure, skupno torej kar 30 ur, toliko kolikor let oratorija praznujemo! Imeli smo tudi posebno delavnico v sodelovanju s Kulturnim društvom Kapele, ki je za naše udeležence pripravilo delavnico izdelave glasbil. V nedeljo smo slovesno zaključili dogajanje s sveto mašo na prostem v kapelskem parku.

Veseli smo, da nam je našo 30. obletnico uspelo obeležiti s trojnim oratorijem, kljub razmeram v katerih živimo. Podpora staršev in radost ter sreča udeležencev pa nas ženejo naprej, v nove zmage, proti Oratoriju 2022!

Patricija Zorič

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam