Skip to main content
V Posavju 13.5° C Četrtek, 29. september 2022
18.09.2019
19:41
Grafika: Ansat TV
V okviru Evropskega tedna mobilnosti se je skupina učencev Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja odpravila na sprehod do Občine Krško. Več v prispevku iz oddaje Posavski tednik na Ansat TV.

Gibalno ovirani na sprehodu po mestu

KRŠKO Cilj projekta je medsebojno povezovanje, sprejemanje drugačnosti in predvsem opazovanje infrastrukturnih ovir na poti gibalno oviranih oseb.

"Ovire, ki so težava za gibalno ovirane, hodeči niti ne opazimo"

"Naši gibalno ovirani učenci v sodelovanju z učenci Osnovne šole Jurija Dalmatina in z Društvom Sonček Posavje se odpravijo na pot in so pri tem zelo pozorni, na kakšne ovire naletijo po tej poti do občine. Ovire, ki so težava za gibalno ovirane osebe, torej osebe, ki so na invalidskih vozičkih. Mi, ki smo hodeči, tega niti ne opazimo – majhen rob ali stopnica za nas ne predstavlja nikakršnega problema, če pa je človek na vozičku, je lahko že majhen rob precejšnja ovira, pri njegovem gibanju," pove ravnateljica Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja dr. Barbara Smolej Fritz.

"Še vedno se najde kakšna prepreka"

Ugotovitev otrok je bila, da so v občini Krško poti večinoma dobro prilagojene gibalno oviranim, še vedno pa se najde kakšna prepreka. Učenke Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško so Lucija, Klara in Zoja pravijo: "Na pločniku je bil parkiran kombi, zmotila nas je tudi klopca okoli drevesa, zato smo morali z vozički na cesto. Predvsem tisti z električnimi vozički nikakor niso mogli okoli."

Kamenčki na cesti, table na pločnikih

Učenke so izpostavile še neurejenost pločnikov, vključno s kamenčki, zmotile so jih tudi table na pločnikih, ki označujejo delo na cesti. Pred občino jih je sprejela podžupanja Ana Nuša Somrak, s katero so otroci delili opažanja. "Kot smo slišali, so električni vozički drugačni kot tisti na 'peš' pogon, saj potrebujejo več širine. Otroci nam sicer tudi preko staršev prenašajo opažanja iz svojega bivalnega okolja in mislim, da smo tudi s tega vidika pri načrtovanju obnove Cankarjeve ceste prišli do obratnega spoznanja oz. smo pri načrtovanju ubrali obratno pot. Ureditev smo načrtovali najprej za pešce, kajti to so mestne ulice, kjer moramo imeti pešci in kolesarji prednost."

Dobra priložnost za neposredno izmenjavo mnenj in pobud

Kot je še poudarila podžupanja, je ta akcija, ki jo ob tednu mobilnosti izvajajo že nekaj let, dobra priložnost za neposredno izmenjavo mnenj in pobud, na podlagi katerih lahko lokalna skupnost izboljšuje pogoje življenja in dela gibalno oviranih.

Ansat TV

krško
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja