Skip to main content
V Posavju 22.1° C Torek, 9. avgust 2022
17.09.2019
10:07
Foto: OZVVS Krško
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krško, je že tretje leto zapored na začetku šolskega leta organiziralo strokovno ekskurzijo, na temo osamosvojitvene vojne.

OZVVS Krško organiziralo ekskurzijo za osnovnošolce

KRŠKO Na letošnjo ekskurzijo smo popeljali 40 učencev iz OŠ Koprivnica, OŠ Krško in OŠ Podbočje. Za učence sta poskrbeli dve učiteljici, za strokovno organizacijo in predstavitev pa sta bila zadolžena veterana Zdenko Mohar in Noč Branko. Na avtobusu smo predstavili namen strokovne ekskurzije. Najprej smo se ustavili pri spomeniku v Zalokah pri Smedniku, posvečenemu bitki v Krakovskem gozdu. Predstavili smo potek bitke v Krakovskem gozdu in zakaj je sploh prišlo do napada na Slovenijo leta 1991. Učenci so si ogledali spomenik in na informativni tabli ob spomeniku prebrali še podrobnosti o dogodkih iz polpretekle zgodovine na našem območju.

Strokovna ekskurzija za osnovnošolce

Med vožnjo smo si iz avtoceste ogledali tudi spomenik na Medvedjeku. Cilj naše ekskurzije je bil Vojni muzej v Pivki, kjer nas je sprejela prijazna vodička. Ogledali smo si staro lokomotivo, tanke, težko oborožitev in letala iz prve in druge svetovne vojne. Poudarek je bil na ogledu eksponatov in slikovnega gradiva iz časa naše nekdanje skupne države in osamosvojitvene vojne v letih 1990 in 1991, ko smo dobili svojo samostojno državo, Republiko Slovenijo. Učenci so izvedeli nekaj o življenju v naši domovini pred osamosvojitvijo. Med eksponati so si ogledali tudi kupolo tanka, ki je bil onesposobljen in uničen v bitki na Prilipah pri Brežicah. V Muzeju se je odvijala tudi predstavitev dejavnosti Slovenske vojske, kjer so učenci lahko spoznali o možnostih za poklic vojaka. Še posebej so bili navdušeni, ker so si lahko ogledali helikopterja Slovenske vojske in lahko tudi v notranjost sedli.

Obisk vojašnice v Pivki

Po ogledu muzeja smo se odpeljali v vojašnico v Pivki. Tam so nas prijazno sprejeli. Peš smo odšli do tankovskega poligona, kjer so nas pogostili z vojaškim »pasuljem«. Vrhunec in verjetno največji užitek udeležencev strokovne ekskurzije je bila vožnja s tanki po poligonu. V popoldanskih urah smo se dobre volje in polni vtisov vračali proti domu.

Vir: Zdenko Mohar in Branko Noč

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja