Skip to main content
V Posavju 18.3° C Sobota, 13. avgust 2022
19.07.2022
08:44
Pasja vročina
Foto: ePosavje.com
Kako v vročih dneh poskrbimo za naše štirinožne prijatelje, kakšne so pri tem navade Posavcev in ali lahko našim kosmatincem privoščimo tudi čisto prave pasje počitnice? Več v nadaljevanju.

Kako poskrbimo za pasje ljubljenčke v vročih dneh?

BREŽICE Poletna vročina ne prizanaša niti štirinožnim kosmatincem. Na posavskih ulicah smo lastnike psov povprašali kako poskrbijo za svoje ljubljenčke v času vročinskega vala. "Sprehodi so zjutraj, dokler je hlad," pove Jožko. "Jaz hodim v Vrbino, kjer se skopa," pravi Urška, ki poskrbi, da ima njen kuža vedno na voljo svežo vodo, ob vročih dneh pa je v hiši.

Nasveti veterinarja

Z nasveti kako poskrbeti za varnost in dobrobit hišnih ljubljenčkov tudi ob vročih dneh nam je postregel direktor Veterinarske bolnice Brežice Boštjan Barbič, ki predlaga sprehode oziroma druge aktivnosti na prostem v bolj hladnejših obdobjih dneva, se pravi zjutraj in zvečer. Kot najbolj primerne lokacije za sprehod izpostavlja reke oziroma potoke, kjer je bolj hladno in se tudi živali lahko okopajo.

Kaj pravijo lastniki psov?

Nasvetom veterinarja sledi tudi Brežičan Jožko, ki pravi, da s prijateljem vzameta psa kar na kolesarjenje, "ko pa že bolj toplo prihaja, se vračamo po Vrbini, kjer so drevesa in je hlad ob potoku", kjer psi skačejo v vodo in ob tem vidno uživajo. Krešimir s svojim terierjem naredi 3000 kilometrov na leto. Na sprehod pa se odpravita "po hladnem, torej zgodaj zjutraj in zvečer, ko je boljša temperatura.

Vzeti ljubljenčka s seboj na dopust?

Kar zadeva dopustovanje s hišnimi ljubljenčki, se lastniki odločajo precej različno. Krčan Krešimir je mnenja, da "nimate ljubljenčka in dopust, imate samo ljubljenčka." Če pa že vzamemo žival s seboj na dopust "ji skušajmo zagotoviti čim boljše pogoje tudi med vožnjo," predlaga veterinar Boštjan Barbič. Poskrbeti je potrebno, da je v avtu primerna klima in prezračevanje, da se med postanki zagotovi voda, "mogoče tudi kakšne preparate proti slabosti, da jim poskusimo na vse načine izboljšat počutje," še doda Barbič. Mimoidoča sprehajalka Ana svojo psičko vedno vzame s seboj na dopust, za dobro počutje na poti in na destinaciji poskrbi s hladilno blazino ter jutranjimi in večernimi sprehodi. "Avti imajo klimo, tako da mislim, da to ni problem in moj pes lepo zaspi", pa pravi Urška, ki s svojim psom še ni šla na daljšo pot. Jožko svojega psa pusti v varstvu pri domačih, "ne vlečemo ga s seboj, vedno je nekdo prisoten".

Pasja vročina ni za vse enaka - ogrožene skupine psov 

"Pri živalih, ki imajo težave s srcem, krvožilnim sistemom, dihali in podobnim, moramo biti še posebej pozorni, saj so za njih ti ekstremni pogoji lahko življenjsko ogrožajoči," pove Barbič in doda, da moramo biti previdni tudi pri določenih pasmah psov. Nekatere pasme so zaradi kratkih dihalnih poti ali drugih značilnosti npr. goste in dolge dlake še bolj izpostavljeni zapletom, ki jih prinaša vročina. Tudi psi lahko doživijo vročinski udar in v kolikor sumimo, da se naš ljubljenček nenavadno vede, mu izmerimo temperaturo. Po besedah veterinarja se normalna pasja temperatura giblje med 39 in 39,5 stopinj Celzija. "Če vedno spremljaš psa takoj vidiš kakšnega razpoloženja je ali je dobre volje, slabe volje ali je bolan, takoj se to vidi," o tem kako pomembno je opazovati svojega psa pove Jožko

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Pasje počitnice v pasji družbi

Čisto prave pasje počitnice v družbi "vrstnikov" oz. ostalih psov lahko kosmatinci preživijo v pasjem hotelu, kjer ponudniki poskrbijo za dnevna varstva ali omogočijo varstvo za daljše obdobje, npr. v času dopusta. "V bistvu imamo veliko aktivnih psov, ki potrebujejo več kot samo sprehod ali metanje žogice, kar rešujemo z raznimi aktivnostmi. Imamo veliko vlečnih psov, ki so vajeni rolerjev, in skirojev," pove Dona Gomilšek iz društva PoPasje in doda, da imajo v varstvu tudi zelo aktivne pse, ki rabijo deset do dvajset kilometrov teka, zato se z njimi odpravijo kar na kolesarjenje.

Pasje varstvo

Gomilškova vleče vzporednice s pasjim varstvom in varstvom v otroškem vrtcu: "Gre za popolnoma isto zadevo kot pri vzgojiteljih v vrtcu, se pravi skupino vodiš, komandiraš in usmerjaš," le da pasji otroci običajno ostanejo tam tudi čez noč. "Gre za približno isto zadevo kar se tiče odgovornosti in zahtevnosti oskrbe," še doda. V varstvu imajo večinoma tečajnike, ki že obiskujejo pasji vrtec oziroma ostale tečaje, zato je za njih integracija v skupino zelo enostavna.

Dona Gomilšek: "Smo ena velika pasja družina"

V društvu PoPasje skrbijo za celovite odnose tako s psi kot njihovimi lastniki: "Delamo na tem, da smo ena velika pasja družina, da smo iskreni, da gradimo prijateljske odnose, da se slišimo za vsak problem in za vsako pozitivno stvar, tako da tudi lastniki sledijo celotnemu dogajanju v varstvu." Za ohladitev poskrbijo z vodnimi atrakcijami, bazenčki ali pršili. "V vsakem prostoru je ves čas na voljo lavor vode, ponekod tudi po trije, drugače pa večinoma senca, hladilne blazine, klimatizirani prostori, probamo se znajti kakor se le da," še pove Gomilškova.  

Za prijetnejše preživljanje "pasjih" dni

Ne glede na pomenljivo poimenovanje visokih temperatur s "pasjo vročino", za kosmatince to obdobje leta ni nič kaj prijetno. Z nekaj pozornosti in nasveti veterinarja lahko svojemu ljubljenčku omogočimo prijetnejše preživljanje poletnih dni, ne glede na to ali smo doma ali na dopustu. V kolikor tega ne zmoremo, lahko svojega ljubljenčka prepustimo strokovnjakom, ki poskrbijo za celovito varstvo in aktivnosti v družbi ostalih pasjih prijateljev. 

(eP)

brežice
krško
video
fotogalerija
vreme v posavju
hišni ljubljenčki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja