Skip to main content
V Posavju 27.7° C Torek, 24. maj 2022
30.09.2019
07:35
Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
V soboto, 28. septembra, so v Pišecah, kjer stoji šola Maksa Pleteršnika, otvorili Pot suverenosti, prove te vrste v Sloveniji. V nadaljevanju objavljamo zapis in fotografije iz Pišec.

Pot suverenosti v Pišecah

PIŠECE In ker smo pišeški učenci radi zraven vseh dogodkov, ki se odvijajo v kraju, smo se z veseljem pridružili vsem ostalim pohodnikom iz cele Slovenije, ki so se odločili prehoditi to 12–14 km dolgo pot. Pot je nastala na pobudo dveh društev – Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma in Turističnega društva Pišece – posvečena pa je slovenskemu denarju tolarju in slovenskemu jeziku, natančneje avtorju prvega slovensko-nemškega slovarja Maksu Pleteršniku, našemu rojaku. V

kulturnem programu pred začetkom poti so nastopili tudi učenci naše šole: Ana Jagrič na citrah, Alina Ogorevc s pesmijo o kostanju in mladinski pevski zbor z dvema točkama. Po podpisu listine in prerezu traku smo jo krenili na pot. Prva točka se začenja ravno pri naši šoli in je predstavljena na veliki tabli pri vhodu v šolsko telovadnico. Prva postaja je bil vaški kozolec, kjer so nas čakale same dobrote pišeških gospodinj. Potem pa je šlo zares, najprej do domačije Maksa Pleteršnika, mimo gradu do Velike bukve, kjer je brunarica Lovske družine Pišece. Prvo- in drugošolčki so se nato obrnili nazaj proti šoli, ostali pohodniki pa so krenili naprej do Kerinovega spomenika, Preske do Velikega vrha, kjer stoji spomenik slovenskemu tolarju, mimo cerkve sv. Jedrti nazaj proti šoli. In spet je bil cilj pod kozolcem, kjer je že od daleč dišalo po mesu na žaru, slastnem paradižniku … in štrudlu.

Fotogalerija (Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece):

Hvala gospodinjam, ker so nas cel dan razvajale z odlično domačo hrano. Učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece smo ponosni, da smo dobili novo ne le rekreacijsko, temveč tudi poučno pot, ki smo jo zmogli prehoditi kljub malce slabšemu vremenu. Z veseljem bomo po poti, ki je odlično označena z rumenimi puščicami oz. kvadratki, na katerih sta slovar in tolar, popeljali tudi naše prijatelje, sorodnike … tujce, ki vse pogosteje zavijejo v naš kraj.

Novinarski krožek OŠ MP Pišece

brežice
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja