Skip to main content
V Posavju 21.8° C Petek, 19. avgust 2022
29.09.2020
11:16
Pletenje raške č'bule
Foto: Anton Hruševar
V soboto, 19. septembra, so se člani Turističnega društva Lovrenc Raka ponovno združili na kmetiji Pečarič, kjer so raško č'bulo spletli v pletenice. Pletli so na dva načina, z vrvjo in mečičkom.

Po čiščenju raške č'bule zdaj še njeno pletenje

RAKA Lastnik kmetije Brane Pečarič pravi, da so kot društvo vezli ali pletli čebulo pred dvema letoma v njegovi zidanici, letos pa so to dejavnost izvedli na njegovi kmetiji. Kot sta še dejala s predsednikom društva Alojzom Kerinom, je to unikatno delo in ohranjanje tradicije, prav tako pa tudi ohranjanje del njihovih prednikov.

Kako shranimo čebulo?

V preteklih časih po njihovih izjavah ni bilo bistvo teže pletenic, katere so se njihove babice prodajale na tržnicah, temveč število čebul v pletenici (rešte). Če je bila bolj drobna, jih je bilo 11, če pa je bila bolj debela, pa je bilo v pletenici do 13 čebul.

Kako so jo shranjevali nekoč?

Hkrati so z ohranjanjem te tradicije ugotovili tudi, da obstojnost čebule,predvsem pa da ne odganja ali ne kali, izboljšaš tako, da čebule spleteš v pletenice, ker tako prekineš njeno nadaljne delovanje. Pletenico potem shranijo ali obesijo v suhih prostorih, največkrat pod kozolcih, podih in v starih kaščah.

Pletli so na dva načina - z vrvjo in mečičkom

Tudi letos so pletli na dva načina, s špago (vrvjo) in po starih običajih z mečičkem (širokolistnatim rogozom). Mečiček so v preteklih časih uporabljali za tesnenje vratic na vinskih sodih. Letos so začeli s shranjevanjem čebule na sodobnejši način. In kako to naredijo? Poškodovane dele čebule odstranijo, pasterizirajo z malo dodatka masti in soli ter jo spravijo v kozarce, kjer čaka za nadaljno uporabo.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Anton Hruševar

fotogalerija
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja