Skip to main content
V Posavju 3.1° C Petek, 2. december 2022
29.12.2020
18:32
Cerkev v Kapelah, 29. december 2020
Foto: Franci Vranetič
Po prvih ocenah je po torkovem zgodnje popoldanskem potresu v Posavju 14 poškodovanih objektov, poškodovana je tudi cerkev sv. Marije Vnebovzete v Kapelah v občini Brežice.

Potres v Posavju v torek, 29. decembra 2020

Ocenjujejo, da učinki potresa v Sloveniji niso presegIi V. stopnje po evropski potresni lestvici

KRŠKO "Ob 12.19 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zelo močan potres na Hrvaškem, 149 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 6,1. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)," pravijo na Regijskem centru za obveščanje Brežice.

Nuklearna elektrarna Krško se je samodejno zaustavila

Ob potresu se je Nuklearna elektrarna Krško samodejno zaustavila, kar smo že obširno poročali v novici Potres 29. decembra 2020 v Posavju.

Od potresa do 18:20 na 112 prejeli 98 klicev

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so do 18:20 danes prejeli 122 klicev, od potresa naprej jih imajo v sistemu Statklic zabeleženih 98. 

Brežice po potresu, 29. decembra 2020

Zaenkrat poročila o 14 poškodovanih objektih

Po pet v brežiški in krški občini, štirje v kostanjeviški občini

Po do sedaj njihovih zbranih podatkih je bilo med potresom v občini Brežice poškodovanih pet objektov, prav toliko v občini Krško pet objektov in štirje v občini Kostanjevica na Krki štirje objekti.

V akciji so bili gasilci iz devetih enot

V intervencijah so posredovali gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Brežice, Bizeljsko, Globoko, Kapele, gasilci Poklicne gasilske enote Krško ter prostovoljnih gasilskih društev Senovo, Zdole, Kostanjevica na Krki in Prekopa. Kot še pravijo, nastalo materialno škodo še ocenjujejo.

Poškodovana tudi župnijska cerkev v Kapelah

V torkovem potresu je bila poškodovana tudi župnijska cerkev Sv. Marije Vnebovzete v Kapelah. Posledice potresa so vidne že zunaj, ko je na cerkvi popokala fasada. Še več pa je vidno v sami notranjosti, kjer je tresenje tal razpokalo omet, nekaj pa ga je padlo tudi na tla. Župnija Kapele pri Brežicah je bila sicer ustanovljena leta 1786.

Fotogalerija (Foto: Franci Vranetič):

(bš)

potres
krško
brežice
sevnica
fotogalerija
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi