Skip to main content
V Posavju 21.8° C Sobota, 2. julij 2022
30.03.2020
20:44
Igor Zorčič, ukrepi
Grafika: ePosavje.com
V ponedeljkovem popoldnevu smo se pogovarjali s predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem. Katere ukrepe so sprejeli, kako poteka delo in kaj nas čaka v prihodnje? Več v nadaljevanju.

"Protikoronski zakon omogoča lažjo prebroditev te krize"

Predsednik Državnega zbora za ePosavje.com

Kot pravi Zorčič, je Državni zbor sprejel predlog Vlade Republike Slovenije - predlog interventnega Zakona za zajezitev epidemije COVID-19, ti. "protikoronski zakon", "s katerim želi Vlada ublažiti posledice, ki jih prinaša epidemija za gospodarstvo, za družine in slehernega posameznika"

"Zakon je pravzaprav zelo obsežen in vsebuje številne določbe."

"Zakon je pravzaprav zelo obsežen in vsebuje številne določbe, ki posegajo na različna druga področja, oz. na druge zakon," pove Zorčič. Ob tem dodaja, "da gre za to, da nekaterim skupinam in posameznikom omogoča lažjo prebroditev te krize - sploh tistim, ki so deležni izpada dohodkov in tistim, ki imajo stroške zaradi nastale situacije in vseh omejitev."

Kaj prinaša novi "protikorona" zakon?

"Prinaša nekatere bonitete in dodatke, povečuje likvidnost"

Kot pravi Zorčič, "zakon prinaša nekatere bonitete in povečuje likvidnost, prinaša nekatere dodatke, s katerimi bodo te skupine in posamezniki lažje dali čez to krizo. Na drugi strani je bil ta zakon pred državnozborsko obravnavo že deležen nekaterih dodatnih predlogov, bomo videli, kaj vse bo sprejetega. V zakonu so posebej naslovljeni samozaposleni, kmetje, redni študentje, upokojenci - ki bi dobili raznorazne dodatke glede na višino pokojnine. Tu so velike višine, ki dobijo dodatek 100 evrov za družine s tremi otroki, 200 evrov za družine s vsaj štirimi otroki. Tu so prejemniki socialne pomoči, ki dobijo 100 evrov enkratnega dodatka, zaposleni v zasebnem sektorju."

"Ta zakon pred državnozborsko obravnavo že deležen nekaterih dodatnih predlogov."

Kakšna enotnost? Zorčič pravi, da bo to pokazala sredina seja

"Po drugi strani se pa nekaterim skupinam, kot so npr. državni funkcionarji, se za čas trajanja epidemije nižajo osnovne plače. Gre za paket, enega izmed zakonov - nekaj jih še predvidevajo v prihodnosti, ki bodo, kolikor je v moči države, ublažili to kar je prinesla ta epidemija." Na vprašanje o podpori poslanskih skupin Zorčič odgovarja, "da bomo videli jutri (v torek, op.p.), ko bo seja delovnega telesa. Mislim, da bo seja zelo dolga in bo veliko pripomb in veliko razprave pri vsakem izmed teh ukrepov. Kakšna pa bo enotnost poslanskih skupin, pa bo pokazala šele seja Državnega zbora, ki bo v sredo."

(bš)

koronavirus
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja