Skip to main content
V Posavju 3.2° C Petek, 2. december 2022
16.07.2020
08:43
Policija, avtomobil
Foto: arhiv ePosavje
Policisti opozarjajo, da v poletnem času ne pozabite na varnost. V nadaljevanju objavljamo nekaj njihovih nasvetov.

Policisti opozarjajo: "V poletnem času ne pozabite na varnost"

KRŠKO "Julij in avgust sta običajno meseca odhoda na zaslužen dopust in potovanja. Občutek varnosti je subjektivne narave in ga vsak posameznik doživlja na podlagi lastnih izkušenj. Prav vsak posameznik pa lahko tudi največ stori za lastno varnost, in sicer z oblikami samozaščitnega ravnanja, s katerimi zmanjša možnost, da postane žrtev kaznivega dejanja," pravijo policisti.

Nekaj nasvetov policistov pred vlomi v hiše in stanovanja

V zadnjem času je policija obravnavala povečano število vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja. Da se to ne bi zgodilo tudi vam, policisti opozarjajo na sledeče:

  • Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno 'vabljiva' za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje …
  • Preden se zapusti objekt (hiša, stanovanje, poslovni prostor …), je potrebno preveriti, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v bližini ni orodij, s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. Glede na primere, s katerimi se policisti srečujemo, je še najučinkovitejše, da osebe, ki se jim zaupa (sosedi, prijatelji …) vedo, kdaj lastnika ni doma.

V primeru, da postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113, do prihoda policistov ne hodite po stanovanju in se ničesar ne dotikajte.

Vir: Generalna policijska uprava

Problematika vlomov v vozila

Naj priložnost ne naredi tatu

Ob situaciji, ko se marsikateri državljan odpravlja na dopustovanje in izlete po Sloveniji, policisti opozarjajo tudi na problematiko vlomov v vozila. Parkirišča so poleti polna vozil ob večjih turističnih centrih, ob morju, gorah, toplicah in drugih turističnih krajih.

V vozilih ne puščajte vrednih predmetov

"Policisti ponovno pozivamo, da v vozilih, niti v prtljažnikih, ne puščate vrednih predmetov. Še hitreje pa postanejo vozila tarča tatov, če bodo vredne stvari odložene na vidnih mestih. Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove. Z malo truda in že v nekaj sekundah lahko odprejo vaše vozilo, v katerem imate morda mobitel, denarnico, torbico ali kovček," dodajajo v sporočilu.

(eP)

policija
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja