Skip to main content
V Posavju 29.1° C Nedelja, 26. junij 2022
22.06.2022
12:02
Foto: Pexels
Poletne počitnice so pred vrati in večina družin ali posameznikov si je že organizirala počitnikovanje doma ali v tujini. Poskrbimo za telesno aktivnost kjer koli že bomo.

Aktivno preživljanje poletnih počitnic

Če smo si pred leti prepevali znano slovensko pesem glasbene skupine Zmelkoow »smisel življenja je ležanje na plaži«, pa danes velja, da se srečujemo s pomankanjem telesne dejavnosti, ki je temelj zdravega življenjskega sloga.

Slovenci veljamo za enega bolj športnih narodov, zato nam aktivni način življenja ni tuj. Vendar pa se je v zadnjih dveh letih spremenil življenjski slog, kar smo občutili predvsem kot krizo v zdravstvu, socialnih odnosih in nenazadnje v telesni aktivnosti. Vsa ta področja pomembno vplivajo na ohranjanje in krepitev zdravja.

Izsledki zadnje raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (SI-PANDA) iz začetka letošnjega leta kažejo kakšen vpliv je imela pandemija na življenjski slog prebivalcev. Skoraj 43 odstotkov anketirancev poroča, da so več časa preživeli pred televizijo, računalnikom ali drugimi elektronskimi napravami kot pred epidemijo. Posebno visok delež teh oseb je bil med najmlajšimi anketiranci (18 do 29 let) in sicer kar 61,2 odstotkov. O poslabšanju na področju telesne aktivnosti je poročalo kar 34,6 odstotkov anketirancev.

Koliko časa moramo posvetiti telesni dejavnosti?

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije odrasli za krepitev in ohranjanje zdravja potrebujejo vsaj 150 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na teden, ki jo lahko nadomestijo s 75 minutami visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti. Za odrasle se priporoča tudi, da vsaj dvakrat tedensko izvajajo vaje za mišično moč in vzdržljivost. Za odrasle po 65. letu starosti se poleg tega priporoča tudi, da v svojo tedensko telesno dejavnost vsaj trikrat tedensko vključijo še vaje za ravnotežje. Za otroke in mladostnike se priporoča vsaj ena ura zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti vsak dan v tednu.

Pozitivne koristi redne telesne dejavnosti

Zadostna telesna dejavnost vpliva tako na telesno kot duševno zdravje in kakovost življenja. Različne raziskave so pokazale, da telesna dejavnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni, krepi kosti in mišice, vzdržuje psihofizične in funkcionalne sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije ter pomaga pri krepitvi samozavesti. V kombinaciji z ustrezno prehrano pa telesna dejavnost varuje tudi pred prekomerno telesno težo in debelostjo. Strokovnjaki ob tem poudarjajo pomen redne telesne vadbe, občasna in neustrezno intenzivna telesna dejavnost v nasprotju z redno namreč prinaša tveganje, ki je večje kot pričakovani pozitivni učinek na zdravje.

Aktivni v času počitnic

Poletne počitnice predstavljajo idealen čas za aktivno preživljanje prostega časa, za gibanje pa poskrbimo tudi doma ali na delovnem mestu. Za mlajše otroke so po posavskih občinah organizirane raznolike aktivnosti, tako v sklopu izobraževalnih, kulturnih, mladinskih idr. javnih ustanov oziroma zasebnih ponudnikov, ki ponujajo brezplačne in plačljive vsebine. Poleg poletnih taborov, atraktivnih delavnic, se lahko v lokalnem prostoru poslužujete športne infrastrukture ali pa se odpravite na bližnji hrib in poleg gibanja uživate še v lepotah narave. Naj bo torej poleg »ležanja na plaži« letos tudi čas aktivnega počitnikovanja in naj se na našem seznamu predvajanih skladb v prihodnje znajdejo tudi bolj poskočni ritmi.

(eP)

gibanje
počitnice

Pridružite se nam