Skip to main content
V Posavju 28.5° C Sobota, 2. julij 2022
06.03.2022
12:16
Zorčič, Bogovič, Lisec o Ukrajini
Grafika: ePosavje.com
Vojna med Rusijo in Ukrajino poteka že od 21. februarja. V tem času so Evropo in tudi Slovenijo dosegle gospodarske posledice, k nam prihajajo prvi begunci, vprašujoče pa pogledujemo k politikom.

Posavski politiki Igor Zorčič, Franc Bogovič in Tomaž Lisec, so z nami delili svoj pogled na trenutno situacijo.

"Vojna je rezultat slabe politike"

Vse odkar je ruski predsednikb priznal Doneck in Lugansk, dve separatistični regiji na vzhodu Ukrajine, kot neodvisni državi, se odvija vojna med Rusijo in Ukrajino. Medtem ko prva prepoveduje NATU, da bi se ji približal, druga moleduje svet za pomoč. Tako lahko le od daleč opazujemo, kaj se dogaja na evropskem pragu. Franc Bogovič, evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke, komentira: "Gre za nezaslišano agresijo s polno mero te vojaške brutalnosti s številnimi žrtvami in resnično tudi sam nisem pričakoval, da se bo ta agresija zgodila s takšno silovitostjo in na celotnem območju Ukrajine. Na nek način smo bili v strahu, da bi se v teh republikah Doneck in Lugansk kaj takega lahko zgodilo, da bo pa enostavno poskušal Putin pokoriti celotno Ukrajino, pa, priznam, da nisem pričakoval. Mislim tudi, da je tudi zelo malo ljudi to pričakovalo."

Kako je pravzaprav lahko prišlo do tega konflikta, v katerem se zdi, da se bosta morali Rusija in Ukrajina sami dokopati do rešitve, saj lahko vsako vmešavanje povzroči še hujše posledice? Odgovor na to nam je ponudil Tomaž Lisec, poslanec v Državnem zboru iz poslanske skupine SDS: "Osebno ocenjujem, da je napad Rusije na Ukrajino rezultat slabe politike tako ZDA, v zadnjem času pa tudi neenotne evropske politike, predvsem tudi tiste v Bruslju. Saj se je pokazalo, da lahko ena močna država s politično, in na žalost tudi, vojaško, predvsem pa tudi z gospodarsko močjo dela škodo ne samo svojim sosedom, verjetno tudi drugim državam."

Bogovič odgovarja, da je rusko-ukrajinska vojna dejansko spet poenotila Evropo in politiko v Bruslju: "Mi zdaj v evropskem parlamentu ravno danes obravnavamo to problematiko zelo enotno - kot redko kdaj. Ostro smo obsodili to Putinovo početje in to agresijo nad Ukrajino. In verjamem, da je ta agresija nad Ukrajino v marsičem spremenila tudi določeno evropsko politiko."

Podobno celotno situacijo ocenjuje tudi Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije: "Prepričan sem, da je pot, ki jo je ubrala Evropa ta trenutek, pa ne samo Evropa, cel svet, to je pot enotnosti, tista edina, ki lahko to nasilje in agresijo ustavi. Upam, da bodo sprte strani čimprej sedli za mizo in da se bosta pogovorili, kako naprej in predvsem pa da se bosta dogovorili o miru."

Opera, Kijev

Kaj lahko naredi Evropa?

Kaj torej lahko pričakujemo, če Evropa strne vrste? Ukrajina si želi postati del Evropske unije, vendar ta odločitev ni lahka niti za Ukrajino, niti za Evropsko unijo, saj jima Rusija ostro nasprotuje. Bogovič podpira Ukrajino v njenem prizadevanju: "V EU obstaja tisto zavedanje, da je potrebno države, ki želijo vstopiti v Evropsko unijo, sprejemati po hitrejšem postopku, kot je doslej na nek način bilo tudi sprejeto. Zagotovo je to, kar lahko v tem trenutku podpremo, da Ukrajini podelimo status kandidatke." Bogovič nadaljuje, da se trenutno na Ukrajinskih tleh branijo evropske vrednote, kar je treba podpreti tako, da damo Ukrajincem s statusom kandidatke "jasno evropsko perspektivo".

Vpliv na Slovenijo in Posavje

"Ta vojna že ima vpliv na dražitev določenih energentov. Ta posredni in neposredni vpliv na gospodarstvo bomo zagotovo zaznali tudi vsi državljanke in državljani. Ampak, dejstvo je, da gre za vojno, v kateri bomo na koncu izgubili vsi," meni Zorčič.

Dejanske posledice že lahko čutimo na različnih področjih. Kot prve so nas v Sloveniji presenetile visoke cene energentov. Bogovič opozarja, da je Evropa s tem dobila lekcijo in misli, "da se je tudi Evropa končno zbudila iz tistega upanja, da lahko ima veliko odvisnost od Rusije za osnovo zagotavljanja energetske varnosti." Pričakuje, da bodo sledile odločitve o novih energetskih kapacitetah in upa, da bo tudi jedrska elektrarna bolje razumljena in da se bodo spremembe na tem področju hitreje zgodile.

Bogovič tudi razmišlja o škodi, ki jo je utrpela Krka, tovarna zdravil iz Novega mesta, kjer je zaposlenih tudi veliko Posavcev. "Farmacevtska industrija je tista, ki bo plačala najbrž kar veliko ceno. Če drugega ne, zaradi strmega padca rublja pa tudi sicer mislim, da se bodo na tem področju težko hitro vzpostavili normalni tokovi v trgovini."

Begunska problematika

Dotaknili smo se tudi problematike beguncev. Slovenija, še posebej Posavje, se je v preteklosti že srečala s problemom ljudi, ki bežijo od doma in iščejo svoj prostor pod soncem. Ukrajinskim beguncem so zaenkrat najbolj pomagale sosednje države. Bogovič pohvali Madžare in Poljake, ki so bili še nedolgo nazaj "na prangerju zaradi migrantske krize. Pokazal so svoj pravi obraz in sprejeli te ljudi, ki prihajajo v državo. V tej migrantski begunski krizi, kjer imamo resnično opravka z materami otroki, ki prihajajo z bojišč, bodo ljudje deležni solidarnosti širom po Evropi in tudi v Sloveniji."

Pomoč Posavja

Seveda se Posavje pridružuje solidarnosti. Brežičani so že ponudili pomoč pri nastanitvah beguncev iz Ukrajine, pomoč za Ukrajino zbirajo po Posavju - zaenkrat so nam znane lokacije v Krškem, Brežicah in Podbočju. V nedeljo bo tudi dobrodelni dogodek. > PREBERI VEČ

Nemogoče je napovedati, kaj se bo v prihodnosti zgodilo, vendar napovedi v glavnem niso optimistične. Lisec svoje razmišljanje sklene takole: "Sam osebno sicer upam, da bo Putin kmalu nehal z vojaškim obleganjem, ampak sem skeptičen, ker očitno so zadeve šle predaleč, da bi se umaknil. In jaz samo upam, da se bo, Na žalost sicer upam, da se bo zgodba zaključila samo v Ukrajini in da ne bomo imeli vojne tudi še v kakšnih drugih evropskih državah."

politika
ukrajina
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam