Skip to main content
V Posavju 3.5° C Sobota, 26. november 2022
27.02.2020
13:27
Digitalizacija posavskih gradov
Foto: ePosavje.com
Posavski župani, združeni v Svet regije Posavje, so se sestali na redni seji. Osrednja točka je bila digitalizacija posavskih gradov, govorili so o osnutku strategije prostorskega razvoja Slovenije.

Seja sveta regije Posavje

Digitalizacija gradov: Posavski župani so za, a ...

KRŠKO Ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za kulturo sta skupaj pripravila razpis za digitalizacijo kulturne dediščine. V Posavju se tu kaže priložnost za digitalizacijo gradov. Kot pravi Martin Bratanič, direktor Regionalne razvojne agencije Posavje, "hočemo vse posavske gradove digitalizirati, da bodo bolj pristopni novim medijem. Turistom, ki hodijo v Posavju, želimo približati skozi holograme in nove tehnologije digitalizacije."

Župane skrbi finančne udeležba v projektu

Župani so načeloma za sodelovanje, a jih nekoliko skrbi finančna udeležba v projektu. Projekt je vreden 286 tisoč evrov, v 90 odstotkih ga financira država. "Imamo pomisleke, da je to predrag projekt V Čateških toplicah naj bi ta soba za virtuulno prikazovanje obstajala. Tu ni bilo nekega soglasja. Sicer so potem naredili še en izračun in smo se poenotili, da bi po tem sistemu vendarle šli v projekt," pravi Ladko Petretič, predsednik Sveta regije Posavje. Porazdelitev stroškov je namreč v tem primeru nekoliko drugačna, kot je bila doslej pri primerljivih projektih.

Župani zelo kritični do osnutka strategije prostorskega razvoja Slovenije

Na seji so po treh tednih znova obravnavali osnutek strategije prostorskega razvoja Slovenije, do katerega so posavski župani zelo kritični. Ob tem so oblikovali skupna stališča, ki jih bodo poslali pristojnemu ministrstvu.

(bš)

krško
brežice
sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja