Skip to main content
V Posavju -0.3° C Petek, 21. januar 2022
14.10.2019
10:54
Foto: ePosavje.com
Ta vikend ste se mnogi sprehodili med stojnicami v Podsredi, kjer je potekal tradicionalni praznik jabolk. V nadaljevanju objavljamo fotogalerijo in poročilo z dogodka.

Praznik Kozjanskega jabolka

PODSREDA Že res, da jih je letos bilo nekoliko manj, a ljudje na ta dogodek pridejo tudi iz drugih razlogov. In mnogi ste, ki ste povedali, da pridete na dogodek tudi zato, ker je tu lepa narava, leto za letom pa tu srečate svoje sorodnike in znance. Slavnostno odprtje 20. praznika kozjanskega jabolka, ki je potekal ta vikend v Podsredi so v soboto, 12. oktobra 2019, slavnostno otvorili Mojca Kunst, direktorica Kozjanskega parka, Milenca Krajnc, županja občine Kozje, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Simon Zajc, minister za okolje in prostor in Pavle Hevka, predsednik turistične zveze Slovenije.

Poleg vseh stojnic s kulinariko in ročnimi deli, so na stojnicah svojo aktivnost predstavila številna društva, udeleženci dogodka pa so si lahko ogledali razstavo jabolk in gob, okusili kostanj, se udeležili teka na grad Podsreda ali pa uživali v spremljevalnem programu dogodka pod glasbenim šotorom.

Štrudlmojstra

Na Prazniku kozjanskega jabolka pa so dobili tudi dva »Štrudlmojstra«. V tekmovanju za najboljši štrudl sta zmagala Gregor Ivačič in Martin Kos Strašek. Izvedli so tudi tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Med tekmovalci je bil tudi večkratni zmagovalec Martin Magdalen, ki je seveda tudi letos zasedel prvo mesto. Njegov olup je meril 437 cm. Martin je v lanskem letu nalupil rekordno dolg olup, ki je meril kar 730 cm. Drugo mesto je zasedel Matija Recko s 363 cm dolgim olupom. Tretje mesto pa si je prilupila Olga Simončič s 328 cm dolgim olupom.

Praznik kozjanskega jabolka so obiskali ljudje iz celotne Slovenije, med njimi številni Posavci, pa tudi prijatelji sosedje in gostje iz tujine. Med zanimivimi anekdotami pa nam je ostala misel mlajšega dečka: "Kozjansko jabolko je jabolko za koze."

Tisti, ki ste letošnji vikend v Podsredi zamudili, se sprehodite po naši galeriji, drugo leto pa utrgajte kakšno Kozjansko jabolko tudi vi.

Fotogalerija (Foto: Sergeja Bogovič):

Sergeja Bogovič

podsreda
kozjanski park
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja