Skip to main content
V Posavju 14.4° C Sreda, 18. maj 2022
22.05.2021
14:21
Policija, avtomobil
Foto: arhiv ePosavje
Na naših cestah je iz leta v leto več kolesarjev. Krajše, pa tudi daljše razdalje s kolesom premagujejo tako posamezniki, kot tudi cele družine ali skupine kolesarjev.

Za večjo varnost kolesarjev

BREŽICE Policisti želijo z različnimi aktivnosti vplivati na izboljšanje varnosti v cestnem prometu, zato smo pozorni tako na kršitve kolesarjev, kot tudi kršitve drugih udeležencev v prometu, ki s svojim ravnanje ogrožajo kolesarje. Tako med 17. in 30. majem 2021 na območju celotne države poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo skupaj izvajata Agencija za varnost prometa in Policija.

V zadnjih desetih letih 659 nesreč z udeleženimi kolesarji

V zadnjih desetih letih so policisti na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto zabeležili 659 prometnih nesreč z udeleženimi kolesarji.

Policisti so ugotovili, da so bili v 404 oziroma 61% teh nesreč kolesarji tudi povzročitelji. 11 kolesarjev je zaradi posledic umrlo, 104 so se hudo poškodovali, 468 pa je bilo lažje poškodovanih. V nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami so bili kolesarji povzročitelji v 80% nesreč.

Ob tem policisti ugotavljajo, da je bilo največ kolesarjev, udeleženih v nesrečah, v starostni skupini med 44 in 54 let in med 34 in 44 let. Kolesarji v starostni skupini na 54 let, so bili v primerjavi z ostalimi starostnimi skupinami v nesrečah udeleženi v manjšem številu, so bile pa posledice hujše. Umrlo je devet kolesarjev, starih nad 54 let, 42 je bilo hudo poškodovanih.

Kateri so najpogostejši vzroki nesreč, ki so jih povzročili kolesarji?

Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili kolesarji, policisti izpostavljajo neprilagojeno hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
bistrica ob sotli

Pridružite se nam

Zadnje novice